Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Велика събота е – последният ден от Страстната седмица

На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисуса Христа и слизането Му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалче от Голгота. При погребението на Иисуса присъствали Мария Магдалина, майка на Яков и Йосиф.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението Си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат Тялото на Иисуса, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, Духът на Иисуса е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за нас райските двери. Това ще се случи на другия ден. В Неделята, наречена с най-краткото име - Великден.

Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга и покъртителни изживявания. Защото страст означава страдание. А страданията Христови са прелюдия към вечния живот.

На Велика събота се правят последни приготовления за Великден. Почиства се къщата, месят се козунаци, а тези, които не са успели в четвъртък, могат да боядисат яйцата и днес. Добре е първите две да са в червено. Едното се поставя под иконата до следващия Великден, а с другото се мажат бузките и челата на децата в къщата, за да са здрави през годината.

Тази вечер Благодатният огън слиза на земята.  Всяка година параклисът на Божи гроб в Йерусалим, където това се случва, се проверява за всякакви запалителни средства, за да се избегне и най-малкото подозрение, че огънят се запалва след човешка намеса.

След това вратите на храма се запечатват с голяма пита пчелен восък. Върху него слагат печатите си духовниците от католическата, арменската и коптската църкви, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб.

От Йерусалим свещеният огън тръгва по целия свят.

Точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението на Исус Христос с думите “Христос Воскресе! “, а хората отвръщат с “Воистина Воскресе! “.

c