Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

22 април – Ден на земята

Повече от 1 милиард души в 192 държави участват всяка година в дейности за Деня на Земята 22 април, което го прави най-мащабното честване в света. През 2022 година темата е „Инвестираме в нашата планета“.

Тя поставя фокус върху екологичната и социална политика, устойчивото развитие, зелените технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите и да съхранят здравето и живота на хората в световен мащаб. Акцентира се върху адаптацията към изменението на климата и начините за справяне с проблема.

Изменението на климата ще продължи да засяга все повече икономическите отрасли, ще увеличава недостига, ще намалява печалбите и перспективите за работа, като това ще повлияе на всички нас, освен ако нещо не се промени.

Иновациите в частния сектор ще ускорят промяната, от която се нуждаем. Проучванията показват пряка връзка между устойчивите бизнес практики, цените на акциите и икономическата ефективност. Компаниите, които разработват ефективни управленски стандарти по отношение на социалната си и екологична политика (Environment Social Governance - ESG), имат по-добра рентабилност, по-силни финансови показатели, удовлетворени служители и по-стабилни позиции на акциите.

Все повече компании разбират, че вече не се избира между това да бъдат екологосъобразни или да имат нарастващи дългосрочни печалби, а че устойчивостта е пътят към просперитета. От социална и икономическа гледна точка, е наложително компаниите, независимо от мащаба си, да предприемат действия и да се съобразят с принципите на зелената икономика.

Всяка година платформата EARTHDAY.ORG координира събития по целия свят, за да демонстрира глобалната подкрепа за движението за опазване на околната среда.

Когато става въпрос за индивидуални действия за обществото, един от най-добрите начини хората да окажат влияние върху Планетата е като почистят обществените пространства. Проблемът със замърсяването излиза извън контрол и нашата околна среда страда от това. Микропластмасата прониква дори в храната и във въздуха, който дишаме.

Преди петдесет години първият Ден на Земята поставя началото на екологична революция. Сега платформата EARTHDAY.ORG инициира образователна революция, за да спаси Планетата.

c