Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

За 707 000 лева изграждат фотоволтаици на три детски градини в Добрич

Нов проект „Интегриране на мерки и дейности за адаптация към климатичните промени“ е спечелила Община Добрич, съобщава кметът Йордан Йорданов.

Проектът предвижда доставка и монтаж на „Фотоволтаични централи“, за производство на електричество за собствено потребление в ДГ №20 в жк Балик, ДГ №12 на ул. Дунав и ДГ №18 на ул. Стефан Стамболов. Той е на стойност 706 728.84 лв. с ДДС.

Партньори са Община Добричка, Община Крушари и GREENZONE AS, гр. Осло, Норвегия. Дейностите са свързани с разработване и прилагане на мерки, водещи до директно намаляване на емисиите на парникови газове и адаптация към климатичните промени

Номиналната максимална мощност на 1 панел достига до 550 вата. Всяка една от централите ще разполага с обща мощност до 30 kW. Системите се характеризират с висока мощност, по-добър температурен коефициент, по-малко загуба на оклузия, по-силни механични характеристики, отлична производителност в условия на слаба осветеност. Системите разполагат с 20-30 годишен работен цикъл. Ползвателите на инвестицията ще бъдат над 500 души, включително деца и преподаватели. До момента на територията на обектите няма прилагана подобна мярка, посочват от общинската администрация.

c