Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Мая Димитрова, БСП: Ще отстояваме социалните придобивки в бюджета да останат след актуализацията

Предложението да отпадне ДДС на хляба показва, че коалицията върви в правилната посока, заявява депутатът от Добрич от "БСП за България"

„Това, че „Продължаваме промяната” предлага да отпадне ДДС на хляба показва, че коалицията върви в правилната посока и заедно ще работим за конкретни икономически мерки, за да се подобрят условията на живот на хората.” Това заяви народният представител от парламентарната група на „БСП за България” Мая Димитрова в предаването „Добър ден, България” по радио „Фокус”, съобщават от централата на социалистическата партия.

Тя подчерта, че повече от четири години БСП води последователна политика за намаляване на ДДС на основните храни, на лекарствата и на детските стоки.

„По предложение на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова миналата седмица направихме среща със съветите по икономика, социална политика и финанси от коалицията, на която направихме предложения във връзка с предстоящата актуализация на бюджета и изготвяне на пакет от мерки, за да се справим с кризите”, припомни Мая Димитрова.

По думите на народния представител  БСП има сериозен принос, че от 66 млрд. лв. бюджет,  20 са за социална политика. Тя обърна внимание, че много от тези политики са насочени към младите семейства и работещите, като даде пример с увеличението на майчинството и детските, безплатните детски градини и ясли за всички деца, увеличаването на минималната работна заплата и на  ваучерите за работниците, с които вече ще могат да се заплащат и комунални услуги.

„Като парламентарна група ще отстояваме всички придобивки в бюджета да останат и след актуализацията”, категорична бе Мая Димитрова.

„БСП има една позицията, която многократно сме заявявали – парламентарната ни група няма да даде и един глас за предоставяне на оръжие на Украйна, както и нашите министри в Министерски съвет. Смятаме, че България не трябва да се включва в този конфликт чрез изнасяне на оръжия, боеприпаси и стоки с двойна употреба. За нас като социалисти мирът е най-висша ценност, искаме войната да спре, а това няма как да се случи, ако я захранваме с още оръжия”, каза още Димитрова.  

c