Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Животновъд от област Добрич: Работим на загуба, има ликвидирани ферми и изклани животни

Животновъди в област Добрич са притеснени от високата цена на фуражите, от нарасналите разходи във фермите и липсата на адекватна държавна политика. В областта вече има ликвидирани стопанства, а фермери споделят, че работят на загуба и не са далеч от мисълта да изколят животните си. Някои вече са го направили. Опасенията сред животновъдите бяха провокирани и от конфликта в Украйна, страна - основен доставчик на фуражи.  

Ивелин Борисов отглежда животни от 25 години във фермата си в генералтошевското село Ал. Стамболийски. В момента има 185 говеда - 100 дойни крави, телета, юници, както и 100 овце. Преди овцете му били до 500 на брой, но ги е намалил заради ниски изкупни цени на продукцията и скъпите фуражи.

„Така, както продължават нещата, сигурно ще ги ликвидирам. Не се издържа, аз няма как да работя непрекъснато на загуба“, сподели за Про Нюз Добрич животновъдът.

В момента изкупната цена на кравето млякото е 0.85 лв./литър – така е от 1 април т.г., а дотогава цената е била 0.79 лв. Борисов смята, че при сегашните цени на фуражите цената трябва да бъде над 1.30 лв. „А мандрите ни казват - в Германия изкупната цена е 40 евроцента. Да, съгласен съм, но в Германия субсидията за една млечна крава е 1200 евро, а в България е 286 лева и всяка година намалява. Ако аз имах такава субсидия, съм съгласен да дам литър мляко и на 0.70 лв. 286 лева не стигат за изхранването на една крава“, коментира той.

По думите му цената на фуражите се е вдигнала 100%. Люцерната от 240 лв./т, в момента е 500 лева, царевицата от 300 лв./т, сега е 650 лв. Смеската, която се дава на млечните крави, е 92 стотинки за килограм. „Производството в момента е нерентабилно, работим на загуба. Токът на фермата ми беше 500 лева на месец. Откакто го вдигнаха, плащам по 2000 лв. Разходите ми за дизелово гориво бяха около 1700 лв., а в момента са 3000 лв. 40 тона мляко са 35 000 лева, аз имам 20 000 лв. само концентриран фураж на месец, люцерна 6-7 хиляди, гориво, заплати, други разходи… и аз се оказвам на червено с 2-3 хиляди месечно“, изчислява Борисов.

За своята ферма той казва, че е образцова, а животните му са селекционни. Дал е много пари за развитие на стопанството си, собствени средства, без кредити и пак не успява да се справи.

„Във фермата работим аз и синът ми - от 6.00 часа сутрин до 21.00 часа вечер. Едно стадо животни се гради по 10 години. А сега всеки месец сме на загуба. Аз по-добре да я ликвидирам фермата и да си търся друга работа. Работя на инат, но няма смисъл“, смята той.

Борисов казва, че 4-5 ферми в района в рамките на година и нещо са били ликвидирани. „Изклаха си животните, по 100 крави водеха на кланицата за без пари – за по 700-800 лева, а една млечна крава струва около 2 000 -2 500 лв. Аз например наскоро купих крави от Австрия по 2000 евро. Взех ги, за да мога да печеля, но не се получава.

Негов колега наскоро му споделил, че ако намери клиент, веднага ще си продаде животните, за да не губи повече средства. Борисов дава пример със стопанство в Кардам, в което преди десетина дни собственикът продал всичките си 200 крави. Ликвидирана е и ферма в с. Чернооково.

„В нашия район може би ще остана последен, но при тези условия не съм далеко от мисълта и аз да изколя животните“, заяви Ивелин Борисов.

В област Добрич за последните 2-3 години се ликвидираха над 10 големи ферми с по над 100 крави, коментира неотдавна за Про Нюз Добрич Ангел Йонов – изп. директор на Асоциацията за развъждане на черношарената порода в България.

c