Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Велики вторник е денят за поучение и смирение

Велики вторник е денят за поучения, нравствени наставления и за дарения за бедните и нисшите духом през Страстната седмица.

На този ден Иисус Христос разказва притчата за талантите, като пророкува бъдещата съдба на Йерусалим - с опожаряването и разрушаването на Йерусалимския храм от римските легиони под командването на бъдещия римски император Тит.

На Велики вторник Христос дава и своите последни нравствени наставления. Той учел последователите си, че е по-ценно не даването от излишъка, а от нямането – като бедната вдовица, която дарила последното, което имала.

На този ден Исус разказал и притчата за десетте девици – пет мъдри и пет неразумни. Според стар еврейски обичай девойките е трябвало да вървят с фенери в ръце и да осветяват пътя, по който младенецът щял да стигне до неговия дом. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей(масло), а неразумните – само чисти светилници. Когато маслото на последните свършило, светлината на фенерите им угаснала на половината път. На тях не им останало нищо друго, освен да намерят търговците на масло. Когато пристигнали в дома на младоженеца, фенерите им отново светели ярко, но вече било късно.

Поуката от притчата е, че трябва да живеем мъдро, с мисъл, спазвайки християнските ценности. Да уважаваме себе си и останалите, да се грижим за света около нас, да бъдем духовно богати и да вярваме в Бог.

По стар обичай, на днешния ден момите ходят за “мълчана ” вода. Това е прясна вода, донесена от три извора. През цялото време, докато се носи, не трябва да се проговоря. Вярвало се е, че така водата остава “чиста” и затова притежава тайнствена, пречистваща сила. Слагали я на скрито място и я използвали за лекуване на болести.

c