Водещи новини Здраве Общество

Лекар и пациент от Добрич станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис

След 15 години страдание Тюркян Джелил намери своето лечение и своя лечител

След 15 години страдание заради псориазис, млада жена от Добрич намери своето лечение и своя лечител – в лицето на началника на Кожно отделение на МБАЛ Добрич д-р Валентин Янев. Лекарят и пациентката му станаха герои във филм, посветен на заболяването и борбата с него. Видео поредицата „Псориазисът не е само кожа“ е на Института за здравно образование, а в един от епизодите героите са от Добрич. Националната кампания споделя вдъхновяващи истории на пациенти, страдащи от коварната болест и намерили начин да се справят с нея заедно със своите лекари. Целта е да се даде кураж и на други, защото псориазисът не е присъда – той може успешно да се контролира.

Тюркян Джелил усеща симптомите след раждането на първото си дете. Лекарите казват, че го е получила от стрес. Постепенно се покрива с плаки и рани. Те сърбят и се лющят. По главата, тялото и лицето й не остава здраво място. Въпреки любовта и подкрепата на близките и семейството, се чувства изключително зле. Ходи с дълги дрехи, неудобно й е да излиза навън, болезнено преживява отдръпването на непознатите на опашката в магазина, които смятат, че обривите са заразни. „Работя като готвач. Бях принудена да се крия, защото кой ще иска да хапне нещо от готвач с такива ръце? Беше много грозно, беше ми неудобно“, споделя тя. С дългите дрехи в кухнята е горещо, тя се поти, от изпотяването раните щипят и сърбят още повече. Кошмарът й продължава 15 години – сърбежи, невъзможност да спи нощем от чесане, а дългата коса, гримът, маникюрът са мечта за младата жена.

През тези 15 години тя посещава всякакви лекари и лечители, опитва всякакви лекарства, но резултатите са нетрайни. След кратки периоди на изчистване, плаките и сърбежите се връщат с двойна сила. Докато не решава да опита биологична терапия, която към този момент Кожно отделение на МБАЛ Добрич започва да прилага.

„Тюркян е много емоционална и контактна. Това заболяване беше мъка за нея. Пациентите с псориазис много трудно се вграждат в колективи и е почти невъзможно да работят. Голям проблем е контактът с близките и семейството, пациентите страдат, защото не могат да създадат семейства, не могат да създадат и емоционални връзки“, разказва д-р Валентин Янев, специалист-дерматолог и началник на Кожно отделение. Той има хиляди пациенти с псориазис и отдавна е убеден – псориазисът не е само кожа. Той влияе на най-дълбоките кътчета на съзнанието, разбива живота и отнема радостта, отразява се и на други органи и системи. Едно от най-честите усложнения е псориатичният артрит, който се проявява с болки и сутрешна скованост.

Затова, когато в България навлиза биологичната терапия, любопитството му е голямо. „Макар че съм лекар и би следвало да очаквам такъв резултат, аз съм удивен. Имам десетки пациенти, които лекувам, всички са категорични, че тази терапия е променила живота им към по-добро. Те го считат за чудотворно изцеление. Днес Тюркян няма нито една плака, нито едно петно и задържа резултата вече трета година. Оценявам ефекта като вълшебен“, разказва д-р Янев.

Терапията е безплатна за пациентите, реимбурсира се на 100% от Здравната каса. Прилага се инжекционно. За да бъде одобрен, пациентът минава през специална комисия. „Когато ми казаха, че съм одобрена, плаках от щастие. Днес съм здрава, семейството ми е щастливо“, споделя Тюркян. Тя дава кураж на всички пациенти от Добрич: „Най-добре разбирам как се чувстват. Но нека да се обърнат към д-р Янев, нека да опитат, той няма да откаже на никого“, категорична е тя.

Цялата история на Тюркян и нейния спасител ↓

източник: ИНСТИТУТ ЗА ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ

Допълнителна информация за псориазис вулгарис (на стр. 2) →

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.