Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Лекар и пациент от Добрич станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис

След 15 години страдание Тюркян Джелил намери своето лечение и своя лечител

След 15 години страдание заради псориазис, млада жена от Добрич намери своето лечение и своя лечител – в лицето на началника на Кожно отделение на МБАЛ Добрич д-р Валентин Янев. Лекарят и пациентката му станаха герои във филм, посветен на заболяването и борбата с него. Видео поредицата „Псориазисът не е само кожа“ е на Института за здравно образование, а в един от епизодите героите са от Добрич. Националната кампания споделя вдъхновяващи истории на пациенти, страдащи от коварната болест и намерили начин да се справят с нея заедно със своите лекари. Целта е да се даде кураж и на други, защото псориазисът не е присъда – той може успешно да се контролира.

Тюркян Джелил усеща симптомите след раждането на първото си дете. Лекарите казват, че го е получила от стрес. Постепенно се покрива с плаки и рани. Те сърбят и се лющят. По главата, тялото и лицето й не остава здраво място. Въпреки любовта и подкрепата на близките и семейството, се чувства изключително зле. Ходи с дълги дрехи, неудобно й е да излиза навън, болезнено преживява отдръпването на непознатите на опашката в магазина, които смятат, че обривите са заразни. „Работя като готвач. Бях принудена да се крия, защото кой ще иска да хапне нещо от готвач с такива ръце? Беше много грозно, беше ми неудобно“, споделя тя. С дългите дрехи в кухнята е горещо, тя се поти, от изпотяването раните щипят и сърбят още повече. Кошмарът й продължава 15 години – сърбежи, невъзможност да спи нощем от чесане, а дългата коса, гримът, маникюрът са мечта за младата жена.

През тези 15 години тя посещава всякакви лекари и лечители, опитва всякакви лекарства, но резултатите са нетрайни. След кратки периоди на изчистване, плаките и сърбежите се връщат с двойна сила. Докато не решава да опита биологична терапия, която към този момент Кожно отделение на МБАЛ Добрич започва да прилага.

„Тюркян е много емоционална и контактна. Това заболяване беше мъка за нея. Пациентите с псориазис много трудно се вграждат в колективи и е почти невъзможно да работят. Голям проблем е контактът с близките и семейството, пациентите страдат, защото не могат да създадат семейства, не могат да създадат и емоционални връзки“, разказва д-р Валентин Янев, специалист-дерматолог и началник на Кожно отделение. Той има хиляди пациенти с псориазис и отдавна е убеден – псориазисът не е само кожа. Той влияе на най-дълбоките кътчета на съзнанието, разбива живота и отнема радостта, отразява се и на други органи и системи. Едно от най-честите усложнения е псориатичният артрит, който се проявява с болки и сутрешна скованост.

Затова, когато в България навлиза биологичната терапия, любопитството му е голямо. „Макар че съм лекар и би следвало да очаквам такъв резултат, аз съм удивен. Имам десетки пациенти, които лекувам, всички са категорични, че тази терапия е променила живота им към по-добро. Те го считат за чудотворно изцеление. Днес Тюркян няма нито една плака, нито едно петно и задържа резултата вече трета година. Оценявам ефекта като вълшебен“, разказва д-р Янев.

Терапията е безплатна за пациентите, реимбурсира се на 100% от Здравната каса. Прилага се инжекционно. За да бъде одобрен, пациентът минава през специална комисия. „Когато ми казаха, че съм одобрена, плаках от щастие. Днес съм здрава, семейството ми е щастливо“, споделя Тюркян. Тя дава кураж на всички пациенти от Добрич: „Най-добре разбирам как се чувстват. Но нека да се обърнат към д-р Янев, нека да опитат, той няма да откаже на никого“, категорична е тя.

Цялата история на Тюркян и нейния спасител ↓

https://youtu.be/MzcZOEN6sY4

източник: ИНСТИТУТ ЗА ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ

Допълнителна информация за псориазис вулгарис (на стр. 2) →

Псориазисът не е обикновено кожно заболяване, а страдание, което оказва сериозен отпечатък върху живота на пациентите. Това е едно от петте заболявания, признати от СЗО за изключително важни за съвременния човек. Негативно му отражение върху качеството на живот може да бъде сравнено, а в някои случаи дори да превишава това на диабета, тежката депресия, инфаркта и някои онкологични заболявания като рака на гърдата.  80% от пациентите с псориазис съобщават, че той влияе негативно върху живота им.

Към момента в България данните показват, че у нас страдат над 100 000 души. По данни на НЗОК, консултациите с лекар по повод на псориазис годишно са около 20 000, а в Област Добрич – близо 400.

В световен мащаб, заболяването засяга около 2-3% от общото население или това са 125 милиона души. Проявява се еднакво при мъже и жени. Има го във всички раси, но европеидната е по-често засегната. Болестта се проявява на възраст между 11 и 45 години, но може да се появи на всяка възраст. Особено активно е заболяването  през пубертета. Всяка година, околко 20 000 деца в света под 10 г. се  диагностицират с псориазис.

Псориазисът е дълготрайна (хронична) болест на кожата, при която клетките се делят до десет пъти по-бързо от нормално. Това кара кожата да се струпва в неравни зачервени образувания, покрити с бели люспи, които могат да се формират навсякъде. Обривите при псориазис могат да варират от няколко петна до големи образувания, които обхващат голяма част от тялото. Най-често засегнатите области са долната част на гърба, лактите, коленете, краката, ходилата на стъпалата, скалпа, лицето и дланите. Повечето видове псориазис преминават през цикли, изгаряйки за няколко седмици или месеци, след което отшумяват за известно време или дори влизат в ремисия.

В последните години е установено, че псориазисът е не само кожно, а системно заболяване, т.е. засяга и други органи и системи в организма. Една от най-тежките форми на псориазиса е псориатичният артрит, който може да доведе до инвалидизация. Появява се при около 30% от пациентите с оток, зачервяване, затопляне, сутрешна скованост и деформация на ставите. Пораженията на ставите най-често се установяват няколко години след кожните, но понякога  артритът може да  възникне едновременно или да предшества кожните изменения. Най-често се засягат ставите на пръстите на ръцете и краката, но могат да се засегнат и големи стави и гръбначния стълб.

Пациентите с псориазис често имат и съпътстващи заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет тип 2, метаболитен синдром.

c