Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Радвайте се на мечките в Зооцентъра в Добрич, но не ги хранете!

Мечките Берна и Костадин в Центъра за защита на природата и животните в Добрич, които се събудиха от зимния си сън през март, се чувстват добре. Посетителите им се радват. Проблемът е, че им дават храна, а понякога хвърлят и бутилки и това създава неприятности за екипа на Зооцентъра, но най-вече на животните. Това сподели пред Про Нюз Добрич директорът му Християн Христов.

По думите му масово хората не са приучени да се грижат и да се любуват, без да правят неща, които биха могли да създадат по-сериозен проблем за екипа и животните в ЦЗПЖ.

Мечките са в  добро състояние. Здрави са и започна тяхното захранване. Сега в менюто им няма тежки, мазни храни. В момента няма месо, дори риба и ядки. Въвеждането на ядките ще започне от тази седмица. Сега са само на плодове и зеленчуци. Дава им се по малко козунак, кифлички и други тестени неща с нещо сладко в тях“, сподели Християн Христов.

Той е притеснен от новите цени на плодовете и зеленчуците. Споделя, че изхранването на мечките няма да е лесно,  защото количествата са големи.

„Ние държим на качеството и на разнообразието, а това води до по-високи цени“, посочва Христов.
Зооцентърът има уговорка с Общината в Берн, Швейцария, откъдето са обещали да осигуряват  2000 швейцарски франка на година за изхранване на мечките в Добрич. Миналата година не успели да изпратят сумата, но Християн Христов се надява тази година традицията не само да продължи, но и да бъде компенсирана 2021 г. Още когато Берна е дошла в Добрич, зоопаркът в Берн е поел този ангажимент.

Независимо дали това ще се случи, Центърът за защита на природата и животните в Добрич има бюджет, който дава сигурност. „Има достатъчно производители, с които комуникирам, като спонсори. Не са много, но всяка помощ е от полза“, каза Християн Христов.

c