Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

17 април – Световен ден на хемофилията

Всяка година на 17 април светът отбелязва Деня на хемофилията – акт, с който обществото изразява съпричастност със засегнатите от това заболяване. Инициативата е на  Световната здравна организация, а денят се отбелязва от 1989 година. Тази година денят е под наслов "Достъп за всеки". Българската асоциация по хемофилия организира ежегодно прояви, посветени на деня, като тази година в София и още няколко града ще се проведе велопоход.

Хемофилията е наследствено предавано генетично заболяване, което понижава способността на тялото да съсирва кръвта, и резултатът от което е по-продължителни кръвоизливи при нараняване, лесно появяване на синини и увеличен риск от вътрешни кръвоизливи в ставите или мозъка. Заболелите с по-леката форма на заболяването могат да имат симптомите на болестта след инцидент или по време на операция. Кръвоизливите в ставите могат да доведат до постоянно увреждане (напр. инвалидизиране на индивида при продължителни кръвоизливи в ставите на крайниците), докато мозъчните кръвоизливи могат да се изразят в продължителни във времето главоболия, загуби на съзнание и припадъци.

Съществуват четири типа хемофилия, като най-разпространени са хемофилия тип А (липсващ фактор VIII) и хемофилия тип Б (липсващ фактор IX). Болестта е рецесивна и именно заради това засяга предимно момчета – предава се от майка на син (жените са преносители на заболяването, докато мъжете проявяват симптомите).

Лечението се състои във вливане на липсващия фактор на кръвосъсирване. Това може да се прави всекидневно или по време на кръвоизлив, съответно в домашни условия или в болнично заведение. Липсващите фактори могат да се набавят от човешка кръв и чрез рекомбинантни методи. Около 20% от хората развиват антитела към съсирващите фактори, което прави лечението по-трудно.

c