Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Бойко Борисов от Добрич: Радев е много умен. Грешката ни беше, че го подценихме

След ареста няма да подкрепим правителство, в което е Кирил Петков. Но няма да пусна партията в управление сега

„Има значение за партията да направи ревизия на своите решения и действия, да си дадем сметка къде сме грешили, ако искаме да вървим напред и хората да ни вярват. И хубавото, и лошото, когато партията има лидер, е редно да се пише за него“, заяви в Добрич председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Той се срещна с членове и симпатизанти на партията от Добрич, Варна и Силистра в залата на драматичния театър „Йордан Йовков“. Борисов е за първи път в града от пет години насам. За последно той се срещна с актива по време на предизборната кампания за 44-ото Народно събрание на 12 март 2017 г.  Той призна: „Ние също правихме големи глупости. И ние затова сега сме добра партия, защото сплавта между стари, млади, добри юристи, хора всякакви, сме в една зала. Има млади политици, но няма по-лошо от тъп и упорит човек.“

Пред залата в Добрич Борисов обясни, че звъннах на кмета, но той не му вдигнал, което го провокира да каже: „Забрави времето, когато правеше пътека до Министерски съвет и му давахме ПМС, 115 милиона лева за Добрич, за да оправи водния цикъл, саниране на блокове, паркове, стадиони, игрища, булеварди…“

„Преброих над 3000 дупки от София до Добрич. За една година една плочка не сте сложили, какво изринахте?“, обърна се лидерът на ГЕРБ задочно към управляващата коалиция. И попита: „Защо не дойдете да изринете булевардите, блоковете, водния цикъл. Една плочка нямат сложена за една година. „Пътуването ми беше ад. Там, където сме оставили фрезовано преди години, за да асфалтираме, така си стои“.

"В момента има политически рекет. И не го казвам аз, казват го хората от трибуната. И няма значение дали те рекетират с автомат или с Асен Василев. Все е рекет. В същото време рекетът се извършва от мафията. И коя е мафията в случая? След ареста няма да подкрепим правителство, в което премиер е Кирил Петков", заяви лидерът на ГЕРБ.

„Вчера чух Петков да казва, че за Северна Македония и опозицията трябвало да го подкрепи. Ние направихме договор за добросъседство. Има пълен консенсус при президента Радев по темата за Северна Македония и между всички политически партии. В разговорите, които сме водили и със сегашния премиер на Северна Македония, ние сме казвали да се изпълни договорът за добросъседство. Съществената част от него е езикът на омразата, учебниците и историческата комисия. От шефа на историческата комисия разбрахме, че няма никакъв напредък. И от външния министър вчера разбрахме, че няма никакъв напредък. Министър-председателят Петков казва, че има огромен напредък“, допълни Борисов.

По думите му ГЕРБ са скандализирани от изявленията на външния министър Теодора Генчовска за Република Северна Македония вчера. „Това, което госпожа Генчовска каза, във всяка друга ситуация предизвиква падане на правителството, където и да е в света", каза бившият премиер. По думите му се води „двойна, двойствена, скрита външна политика, и то спрямо националния интерес на България".

След ареста няма да подкрепим правителство, в което е Кирил Петков. „Това е решение на изпълнителната комисия, не мое. Така че всякакви опити да се влияе на партията отвън, да знаят, че докато е Кирил Петков, това не може да се случи“, каза още той.

На възгласите от залата „Киро вън!“, Борисов отвърна, че още не е за вън, защото „те трябва да се сринат докрай. В противен случай техните покровители ще ги съживят“.

По повод операцията по спасяването на българските моряци от кораба „Царевна“, Борисов каза, че“ ако друг премиер си беше присвоил такива заслуги и беше наговорил такива неща, щеше да бъде размазан от медиите.

„Слушайте внимателно президента Радев! Нашата грешка беше, че ние го подценихме. Радев е много умен и много праволинеен. И ние изядохме шамарите заради това, а аз имам основната вина, че го подценихме. Само преди две седмици, когато ставаше въпрос да се изгони посланик Митрофанова, той им каза: „Какво ще стане с моряците?“ Сиреч, тогава е била в ход операцията между нашето президентство и руската страна да ги изведат“, каза Борисов и допълни, че ако трябва на някого да се благодари за спасителната операция, то това са Румен Радев и Елеонора Митрофанова.

По повод избора на шеф на БНБ Борисов коментира, че „какъвто и да е този човек Каримански, той не заслужава това нещо. Това е подигравка от неговата коалиция. Ако Каримански няма необходимите качества за този пост, както казват Кирил Петков и Асен Василев, той не трябва да е шеф и на бюджетната комисия". А в момента финансовият министър и шефът на бюджетната комисия се съдят.

"Няма да пусна партията в управление сега, защото парите на държавата са откраднати. При над 4 милиарда фискален резерв, ние лошите оставихме 12 милиарда лева, а те откраднаха парите. Финансовите пазари нямат никакво доверие в България, те вече са на тинята на язовира. Ако ние влезем в управление, с какви пари ще управляваме?", обобщи Бойко Борисов. По думите му, ако ГЕРБ управляваше, нямаше да позволи да се увеличи цената на тока нито със стотинка. Какво общо има войната в Украйна с кюмюра на Маришкия басейн?, попита риторично той. И добави „Ако бяхме ние, при повишаването на цените на горивата на международните пазари, веднага щяхме да намалим ДДС-то и българинът нямаше да го усети. Така, както направиха в Унгария. Ако ГЕРБ управляваше, нито едно от тези нещастия нямаше да се случи на българите. Всички параметри при нашето управление вървяха нагоре“. Ако така върви инфлацията ще стигне 100%, прогнозира Борисов.

„Трябва да си изсърбаме чашата до дъно, защото трябва да отрезвеем“, заяви бившият премиер.

c