Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Априлска изненада: Валежи и рязко застудяване от тази нощ в област Добрич

За 17.04.2022 г. НИМХ издава предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни валежи от дъжд и рязко застудяване. По високите полета на Югозападна България, в планинската част на областите Пловдив и Пазарджик, както в Предбалкана и Североизточна България дъждът ще преминава в сняг. Количествата ще са 15-35 mm, на места в Родопите до 40-50 mm. В областите Добрич, Варна и Бургас ще духа и силен вятър със скорост 14-20 m/s. 

карта за 17.04 / НИМХ

Днес облачността от юг-югозапад ще се увеличава, първоначално ще е висока. След обяд и вечерта на отделни места, главно в западната половина от страната ще превали дъжд. Възможно е и да прегърми. Вятърът ще се ориентира от северозапад, в Дунавската равнина ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в Добрич - около 20.

Прогноза за България за 17.04.2022

Атмосферното налягане е близко до средното за април и слабо ще се понижи.

През следващото денонощие ще настъпи съществена промяна на времето. През нощта вятърът ще започне да се ориентира от североизток, ще се усили и ще е умерен, в Северна и Източна България - временно силен и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, който с понижението на температурите, утре вечерта и през нощта срещу понеделник, в Североизточна България, Предбалкана и високите полета в Западна България ще се примесва или ще преминава в сняг. Утре на много места в страната валежите ще са значителни по количество. Температурите ще са с обратен дневен ход, сутринта - между 8° и 13°, в София - около 10°, а привечер - от 2°-3° в северозападните до 7°-8° в югоизточните райони, в София - около 3°. През нощта срещу понеделник валежите ще продължат, а със застудяването в Предбалкана ще има условия да се задържа снежна покривка.

В планините ще бъде облачно, мъгливо и с валежи от сняг, сутринта под около 1200 метра - от дъжд, но с понижението на температурите дъждът и в по-ниските части бързо ще се примесва и ще преминава в сняг. Ще се образува снежна покривка. На много места в масивите в Западна и Централна България количествата валежи ще са значителни. Преди обяд вятърът все още ще има южна компонента, но до вечерта навсякъде ще се ориентира от североизток и ще е умерен до силен и с него по проходите ще се създават условия за виелици. Ще нахлува студен въздух, температури ще се понижават и към 14 часа на 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра - около минус 2°.

По Черноморието ще бъде облачно, около и след обяд на много места с валежи от дъжд. Вечерта и през нощта срещу понеделник, главно в южните райони, има условия за значителни количества. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Температурите ще са с обратен дневен ход, сутринта ще са 10°-14°, а привечер 5°-7°. Температурата на морската вода е 8°-11°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала.

Дежурен синоптик: Евгения Егова / НИМХ

петдневна прогноза за област Добрич / НИМХ
c