Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Най-късно на 19.04 хотелиерите в област Добрич ще получат финансиране за настанени бежанци от Украйна

Днес (15.04), по време на официалното откриване на XVII издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“, което се провежда в периода 14-16 април 2022 г. във Велико Търново министър Христо Проданов обяви, че в понеделник или най-късно във вторник (18-19 април) Министерството на туризма ще стартира изплащане на обещаните 40 лв/ден (за човек) към хотелиерите, настанили хора, търсещи закрила от войната в Украйна. Предвидените средства ще се изплащат за периода от 24 февруари до 31 март.

„В момента се извършват последни проверки на подадената от хотелите информация и документи. Над 800 са хотелите, заявили желание да настанят украинци, като в момента малко под 500 са обектите, които вече са настанили тези граждани“, уточни министър Проданов.

Подготвя се и искане по линия на европейската солидарност, средствата по мярката да се възстановят от европейския бюджет, стана ясно още от думите на министъра.

По думите му, трябва да се създадат условия и граждани на трети страни да идват и да работят за нашата икономика. И естествено най-важното е бизнесът да насочи усилията си в инвестиции в човешки капитал. Да се възстанови загубата на човешки потенциал, а българите извън страната да се върнат да работят за родната икономика, за да можем да изграждаме една по-справедлива и социална България. И в частност, туристическият сектор да стане по-привлекателен за работа и все повече хора да свързват своето бъдеще с работа в туризма.

"Въпросът с кадрите в туризма може да бъде решен в няколко посоки. Една от работещите възможности е да приобщим образованието по-тясно към бизнеса. Да направим възможно ученици и студенти да карат стажове реално в туристическите обекти“. Това каза министърът на туризма Христо Проданов, който се включи онлайн  на откриването на Петнадесетия черноморски туристически форум „Кадрите в туризма – предизвикателства и перспективи”.

c