Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Маргарита Петкова и Добромир Банев за „Абсурдни времена“ - без маска и грим в Добрич

Пред препълнената зала „Нели Божкова“, с любов за любовта и много чувство за хумор поетите Маргарита Петкова и Добромир Банев представиха в Добрич най-новата си съвместна книга „Абсурдни времена“ /нецензурирана версия/.

„В навечерието сме на Възкресение Христово – един изключително добър повод да слушаме за любов и да говорим за любов“, каза при откриването заместник-кметът д-р Емилия Баева. Събитието бе посветено и на 23 април, Световния ден на книгата и авторското право.

„Нека в тези доста трудни времена за целия свят да възкръснат любовта, прегръдките, доброто, което го има във всеки от нас, и да сме заедно – без маска и без грим!“, пожела Маргарита Петкова.

Добромир Банев обясни, че поетичното дуо слага край на пандемията с това свое пътуване с „Абсурдни времена“, а Добрич е първият голям град, в който гостуват. „Поетът по един или друг начин се явява пророк на своето време. Книгата е писана преди 10 години и сега голяма част от нещата, които добавихме в нецензурирания й вид, са писани още тогава. И по някакъв странен начин сме предвидили тези пандемични времена. В нея става въпрос за маски, за психодиспансери, сестри по касинки и т.н. Надявам се занапред да не сме пророци за такива лоши неща“, добави той.

Авторите споделиха, че първата част на „Абсурдни времена“ е написана за 13 дни във фейсбук като предизвикателство един към друг. „Писането е работа и забавление едновременно. Претворявали сме действията по оста около себе си“, коментира Петкова. Първият вариант на книгата вече е поставен на сцена.

В нецензурираната версия са включени неща, които отсъстват от първото издание на „Абсурдни времена“. „Думите никога не са невъзпитани, стига да се употребяват така, както трябва“, категорична е поетесата Маргарита Петкова. „Понякога е хубаво човек да има една линейка, която да го откара там, където има много любов. За любовта наистина трябва да викаме спешна помощ, защото, ако не ни се окаже спешна, неотложна помощ, светът отива на провал“, добави тя. 

Авторите споделиха с много чувство за хумор забавни случки от съвместните си участия, а публиката посрещна въодушевено новите им творби, които двамата прочетоха. И дълго се редиха на опашка, за да се сдобият с автограф и снимка с любимите поети. 

c