Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Повишава се броят на пристигащите в област Добрич украинци, пикът е 1745 души за един ден

Хотелите, приели украински граждани в област Добрич за пълни на 80%, отворени са три бази на детски лагери, но там още няма настанени.

От началото на войната до момента през граничните пунктове Дуранкулак и Кардам в област Добрич са влезли 52 890 украински граждани. Само на 13 април до обяд през Дуранкулак са влезли 954 души. От 8 април насам се забелязва засилен поток на пристигащи украинци, като пикът е бил на ГКПП Дуранкулак на 9 април, когато в страната са влезли 1745 души. Данните изнесе на брифинг областният управител Галин Господинов.

Той припомни, че от средата на март на Дуранкулак заработи приемателен пункт. Там бяха разкрити 4 работни места за издаване на документи за временна закрила. След това документи започнаха да се издават в работно време във всички полицейски управления, има и мобилни екип, който посещава местата за настаняване. Към момента в Дуранкулак работните места са 11, с 24-часово дежурство. „Не приемам, че държавата не е подготвена“, каза Господинов.

От влезлите в страната украински граждани, получилите временен статут са общо 9 821.

С помощта на РД „ПБЗН“ е осигурена вода за хигиенни нужди. БЧК със свои доброволци посреща пристигащите, осигурени са топли напитки и пакетирани храни. На Дуранкулак има остра нужда от доброволци, които да поемат най-вече нощните смени и ако има желаещи, те трябва да се обърнат към БЧК, посочи Господинов.

Той заяви, че има и опити за злоупотреби. „Украински туроператори и автобусни превозвачи мамят хора, вземат им пари и ги уверяват, че ще бъдат настанени безплатно в България. Няма как държавата да предвиди колко и кога ще пристигнат автобуси с хора, които ще се струпат на границата, при условие че има недобросъвестни участници в процеса“, каза областният управител.

Хотелите в областта, които са регистрирани в Единната система за туристическа информация /ЕСТИ/ и които са заявили готовност да приемат украинци, са пълни на 80%. В областта има 3 държавни бази – това са детските лагери в Кранево, Фиш Фиш и Климатичното училище Балчик, които имат общо 520 легла. Те са отворени, но там още няма настанени хора.

Заради струпването на хора на границата се появи още един проблем – химическите тоалетни на ГКПП. Първоначално те бяха 4, а вече са 10. За хигиената на екотоалетните на пункта в Дуранкулак отговарят фирмите които ги поддържат. Няма как да се сложат денонощно хигиенисти там, каза Господинов.

Областният управител благодари на ръководителите и служителите на Граничното полицейско управление, ОД на МВР и РД „ПБЗН“ за оказваното съдействие и работа по време на кризата.

c