Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Поставиха допълнителни палатки на ГКПП-Дуранкулак, чакат доброволци от страната

Заради увеличение на потока от бежанци от Украйна на ГКПП-Дуранкулак по разпореждане на Националния кризисен щаб са монтирани нови палатки, съобщи за Про Нюз Добрич доброволецът Димитър Франгов от Шабла. Поетапното им доставяне започна вчера. Палатките са оборудвани с маси с пейки, има достъп до електричество. Докарани са и нови тоалетни, а старите са изчистени.

През последните дни водим активна комуникация с Националния кризисен щаб, тъй като положението беше доста тревожно, каза Франгов. По думите му са се скупчвали много хора, тоалетните са били недостатъчни. „Доброволците не достигат. Храните, които пристигат, са единствено от БЧК и от доброволчески организации. А минават хиляди хора”, обясни шабленецът. Той има уверението, че се подготвят големи количества индивидуални пакети – над 30 000, с храни и хигиенни материали.

На ГКПП-Дуранкулак от няколлко дни работят 11 гишета за издаване на документи за временна закрила на пристигащите от Украйна, информира Димитър Франгов. Припомни, че в началото са били две. Според доброволеца с увеличението на гишетата издаването на документите става много по-бързо. Даде за пример снощи, когато от 19 до 00.30 часа границата са преминали шест автобуса, които са престоявали по час-час и половина. „Няма струпване на големи количества хора, не чакат дълго време. Защото когато стоят дълго време, се налата да се хранят в палатката по два-три пъти”.

Ние като доброволци ще продължаваме да алармираме, за да може при възникване на проблем, той да се отстранява, каза Франгов. „Важното е, че в крайна сметка установихме някаква комуникация с държавата, тя започна да чува нашите призиви и да се намесва, макар и със закъснение. Започнаха да се случват неща, които трябваше да се случват по-рано”, коментира той.

По думите му пунктът на БЧК вече ще е денонощен. От Националния кризисен щаб са ги информирали, че започнат да правят организация за пренасочване към ГКПП-Дуранкулак на доброволци на БЧК и други формирования от страната.

Според Димитър Франгов потокът на бежанци през ГКПП-Дуранкулак се увеличава, тъй като през него минават много бежанци от Одеска област, която е атакувана. От друга страна, по думите му, в определени градове се събират хора от други краища на Украйна и тръгват поетапно към румънската граница, като част остават в Румъния, а друга идват в България. „В Одеска област живеят над 150 000 етнически българи. Едно че им е близо, и второ - те са наши кръвни братя и сестри и нормално е да търсят убежище там, където се чувстват у дома си”, коментира доброволецът.

c