Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

12 април - 61 години от първия полет в Космоса

На 12 април светът отбелязва Деня на авиацията и космонавтиката.

На тази дата Юрий Гагарин става първият човек в историята на човечеството, който полита в Космоса. Това се случва през 1961 година на 12 април в 6 часа и 7 минути по Гринуич (9 часа и 7 минути московско време) с космическия кораб „Восток“. Гагарин прави една обиколка около Земята.

С датата 16 юли 1969 г. се свързва първото кацане на повърхността на съседна на Земята, планета от Слънчевата система – Луната. Аполо 11  е първият пилотиран космически кораб от програмата Аполо на Националната Агенция за Космически Изследвания на САЩ, чийто екипаж достига и каца на Луната. Корабът излита на 16 юли 1969 от космическия център Кейп Кенеди Флорида с екипаж Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин и на 20 юли 1969 спускаемият апарат Ийгъл успешно каца на Луната. Нийл Армстронг е първият човек в историята на човечеството, стъпил на Луната.

От този миг до сега човечеството извървя немалък път, сбъдвайки един от най-съкровените човешки блянове – човек да полети към звездите. Изпращането на изкуствени спътници в околоземна орбита, както и космически апарати до почти всички планети от Слънчевата система, донесоха на учените особено ценни данни за строежа и развитието на съседните на Земята небесни тела. С днешна дата, освен международните и национални екипи за космически програми, съществуват и търговски такива, планиращи от години първите частни полети до Луната.

Ако 20 век беше епохата на космическата надпревара, то 21 век е ерата на главоломната техническа инвазия на човечеството в космоса. 

c