Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Самозапалване е вероятната причина за пожара на сметището в с. Стожер (+снимки)

Самозапалване е най-вероятната причина за пожара на регионалното сметище край село Стожер. Това съобщи за Про Нюз Добрич директорът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Дарин Димитров.

Цяла нощ и цял ден днес пожарът е гасен.

По думите му вече почти е загасен, останали са само места, които са недостъпни на голяма дълбочина. Надеждите са да не излезе силен вятър, който отново да разгори пожара.

Няма опасност огънят да се разпространи и да стигне до селото, категоричен е комисар Димитров. Проблемът е, че създава дим, който е неприятен, и в зависимост от посоката на вятъра може да създаде допълнително неудобство за живеещите в района.

Както Про Нюз Добрич по-рано съобщи, сметището край с. Стожер гори от снощи, но заради силния вятър не успяват да го потушат. Това става ясно от съобщение на Регионалната инспекция по опазване на околната среда във Варна. Тя е получила сигнал за възникналата аварийна ситуация днес от Община Добрич. Пламъците са обхванали част от Клетка № 1 на регионалното депо.Пожарът е избухнал около 23:49 ч. на 10.04.2022 г. Дружеството, което експлоатира депото, е предприело незабавни действия по потушаването на пожара.

Засегнатата от пожара площ е приблизително около 1.5 дка от тялото на Клетка № 1. Действията по потушаването му – гасене с вода и запръстяване, продължават и към момента, като на мястото са осигурени 3 пожарни автомобила от РДПБЗН-Добрич, 2 водоноски, 4 самосвала, 1 компактор, 1 булдозер и 2 фадроми, осигурени от оператора на депото.

Поради скоростта на вятъра от 28-38 km/h ограничаването на пожара е силно затруднен.

Снимки: Про Нюз Добрич

c