Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Магарешко мляко на предстоящите фермерски пазари в Добрич и Балчик

Специален гост ще имат фермерските пазари в Добрич и Балчик тази седмица, съобщи Пепа Рашева, организатор на изложението. На пазара в "Стария Добрич" на 14 април и пред магазин "Аквилон" в Балчик на 15 април ще бъде Магарешката ферма на Гергана Стоева и предлаганото от нея магарешко мляко

Гергана стартира земеделското си стопанство през 2017 г. в село Желява. Нейната фермерска дейност е малко по-нетрадиционна. Тя отглежда  48 дойни магарета, като стопанисва и 40 дка с пасища и ливади. Гергана е горда на майка на две деца, които всекидневно й помагат с работата в стопанството. За нея фермерството е забавление, но и призвание.

Първите две магарета Гергана закупува през февруари 2020 г. а през 2021 вече печели трето място на Третия национален форум за млади фермери.

В момента се грижи за 48 животни, събирани от цяла България и дори от Румъния. Смята да ги увеличи до максимум 100, като залага на качеството, а не на количеството мляко.

"Семейството ми винаги се е занимавало с животни. Родители ми обработват земя, а аз отглеждам крави и коне. Сега добавих и магаретата. Храним ги със сено и фураж. През лятото пасат на няколко стотин дка пасище, което се намира близо до фермата", разказа ни Гергана. За животните се грижи заедно с родителите и децата си, като доенето става на ръка. Една магарица дава от 0,5 до 1,5 литра на ден, като цената на литър е много висока, но тя не иска да продава суровина, а краен продукт, който е изключително полезен имуностимулант. Магарешкото мляко е най-близо до състава на човешкото мляко и съдържа лизозим, подобно на майчината кърма, което е ключов елемент в борбата с вируси и вредни бактерии. Богато е на много витамини, минерали, протеини ( А, В, В12, Е, Д, С, калций, фосфор и др.)

"За да съхраняваме млякото по-дълго време, се свързах с Института по лиофилизация и криобиология в София, след което се роди първият ни съвместен продукт - лиофилизирано магарешко мляко. След това заедно с фабрика за бонбони „Алпи“ разработихме два вида бонбони, които са единствените в света от магарешко мляко. Предстои да представим нов продукт – коластра, работим в посока подобряване селекцията на стадото и увеличение на асортимента. ", споделя младата фермерка.

Единствените в света бонбони с магарешко мляко ще могат да се опитат на 14 април (четвъртък) от 10 до 15 часа в Стария Добрич и на 15 април (петък) от 14 до 19 часа пред Аквилон в Балчик.

Снимки: Личен архив

c