Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Снимка с автентично лазарско забраждане предлагат в Етнографската къща в Добрич

Всяка девойка в Добрич може да се премени в автентично лазарско забраждане и да си направи снимка за спомен като отнесе със себе си частица от пъстротата на някогашните момински пролетни празници.

Предложението е на Етнографската къща в Добрич.

От там канят всички, които искат да научат повече за най-красивия и слънчев пролетен празник – Лазаровден, да узнаят защо играят лазарките през пролетта и какви тайни крият техните пъстри носии. Могат да разучат традиционни лазарски благословии и наричания, да се потопите в магията на българското народно творчество.

В Етнографската къща музейните специалисти ще запознаят желаещите със стародавните вярвания и ритуали, ще разкажат как предците ни са посрещали Лазаровден и Цветница, а снимката с автентично лазарско забраждане, която може да си направите, ще дари частица от пъстротата на някогашните момински пролетни празници.  

По думите на етнографа Лена Кирилова задължителните цветове, които трябва да присъстват в облеклото и украсата на лазарката са зелено, червено и синьо. По думите й чрез тях се пренася силата на природата върху лазарката, а тя от своя страна, чрез своите песни, танци и наричания, я дарява като една словесна магия към стопаните на къщата.

Телефон за предварителни заявки 0884 311 495

c