Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

10 април – Международен ден на хомеопатията

10 април е Международният ден на хомеопатията. Това е денят, в който през 1755 година е роден д-р Самуел Ханеман - немски доктор по медицина, създател на метода хомеопатия.

Дълго време Ханеман практикува медицина без да е доволен от резултатите. След откриването на хинина и неговия изключителен ефект върху маларията, Ханеман решава да експериментира с това вещество. Като приема дози от него, открива, че хининът предизвиква симптоми, същите като на маларията. Много бързо Ханеман стига до идеята, че това, което предизвиква определени симптоми при здрав човек, лекува същите симптоми при болен. Така той създава първия постулат на хомеопатията: подобното лекува подобно, затова нарича новият вид лечение хомеопатия (гръцки: homeo – „близък“, „подобен“ и pathos – „страдание“). По-късно започва да експериментира и с други лекарства – беладона, камфор и др.

През 1821 г. Ханеман изпробва 66 хомеопатични препарата и е публикува своята „Материя Медика Пюра“ в шест тома. През 1831 г. холера връхлита Централна Европа. Ханеман публикува статии върху приложението на хомеопатията при болестта.

Принципите на хомеопатията и работата на Ханеман според съвременния научен свят са неиздържани, а „въздействието“ на препаратите – дължащо се изцяло на плацебо-ефекта.

Въпреки това над 45 държави от цял свят се включват в инициативата Световна седмица на хомеопатията - „World homeopathy awareness week“, като информират обществеността за възможностите на хомеопатията в конкретна област на медицината.

c