Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

„РазЛИСТи класиката!“ – изложба на издателство „Лист“ в Добрич с илюстрации към детски книги

В рамките на „Похода на книгите“ Регионалният исторически музей в Добрич и софийското издателство „Лист“ ще представят в Дом-паметник „Йордан Йовков“ изложбата „РазЛИСТи класиката!“ Ще бъдат представени избрани илюстрации от български художници към книжната поредица Детски шедьоври от велики писатели.

Посетителите ще могат да видят илюстрации на Любен Зидаров, Чавдар Николов, Мила Янева-Табакова, Капка Кънева, Дамян Дамянов, Свобода Цекова, Милена Вълнарова, Юлиян Табаков.

Временната експозиция ще бъде открита на 12 април от 16.00 часа от създателя и главен редактор на Издателството Гергана Димитрова, която е от Добрич. В събитието ще участват и първокласници от СУ „Димитър Талев“ с класен ръководител Виолина Иванова – главен учител в начален етап.

Основната насока на Издателство „Лист“ е създаването и разширяването на визуалната култура на децата в предучилищна и училищна възраст, както и на познанията за българското изкуство и световната литература на възрастните.

В изложбата доайенът на българското изкуство Любен Зидаров е в партньорство с нобеловия лауреат Анатол Франс, а карикатуристът Чавдар Николов е в разговор за нещата от живота с Джеймс Джойс и Вирджиния Улф! Подобни диалози са възможни само в изкуството и изложбата „РазЛИСТи класиката!“ залага на срещите на съвременни български художници с някои от най-важните имена в европейската и световната литература от XIX и ХХ век. Както и на отзвука от тези срещи у децата от 5 до 16 години и техните родители, баби и дядовци. Забележително е да проследиш как художничката Капка Кънева става съавтор на Марк Твен с помощта на ножица, хартия, лепило, светлина и сенки, а колежката ѝ Мила Янева-Табакова пресъздава душевността на Мери Шели с акварел. Или как илюстрациите на Дамян Дамянов карат децата да летят към Бразилия с героите на Даниил Хармс. Същото е и с творбите на Свобода Цекова, създадени по вдъхновение от Осип Манделщам, и с произведенията на Милена Вълнарова, предизвикани от „Бяла приказка” от Валери Петров. Или фантазиите на Юлиян Табаков по фантазиите на Е. Е. Къмингс!

На откриването на изложбата добричлии ще могат да купят „книгите за умни читатели“ на издателството. 

c