Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

11 автобуса чакат на ГКПП-Дуранкулак, бежанският поток се е увеличил двойно

11 автобуса с бежанци са се струпали на границата с България край Дуранкулак. Причината, че последните два дни бежанският натиск от Украйна се е увеличил, а служителите на могат да смогнат да ги обслужат. Това каза полк. Валери Рачев, ръководител на Кризисния щаб за бежанците от Украйна, в Министерски съвет.

Вчера в страната ни за едно денонощие са останали 2500 украинци, колкото обикновено са за две-три денонощия. Потокът се концентрира в Дуранкулак, тъй като автобусите идват от Одеса, уточни Рачев. Румънски, български, украински автобуси и частни фирми возят бежанците.

Трудностите на границата са в две посоки - че бежанците могат да влизат в страната с всякакви документи заради временната закрила и вторият, че служителите попълват данните ръчно, а не електронно.

В 65 града в страната има общо 198 пункта за регистрация на украински бежанци за временна закрила, но проблемът не е поставен под контрол, тъй като работата се затруднява на границата, каза още Валери Рачев.

В западната част на Украйна има 7 млн. вътрешно разселени лица, които във всеки момент могат да се превърнат в емигранти - има елемент на неуправляемост, алармира експертът. По думите му системата трябва да започне да работи цялостно, засега в Слънчев бряг има 5 работни места, във Варна - 8, но това е нищо в сравнение с потока от бежанци. Проблем е също, че се возят хора директно в хотелите и те трябва да ги извеждат от там - така Кризисният щаб трябва да ги регистрира и да плати на хотелиерите. Ако бежанците нямат регистрация след 15 април, няма да могат да се възползват от временния статут.

73% от украинците у нас са регистрирани, казаха още от Щаба.

Източник: news.bg

c