Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Призови места в олимпиадите по IT за учениците от ОУ „Стефан Караджа“ Добрич

Възпитаниците на ОУ “Стефан Караджа” за поредна година се представиха отлично и заеха  призови места в Областен кръг на Националната олимпиада по информационни технологии, съобщи за Про Нюз Добрич директорът Анжела Панчева.

Първо място за Сесил Сюлейман и Ивелина Димитрова  от 5. клас в категория “Интерактивни проекти” с проект на тема “Синята планета” https://oceans.stkaradja-dobrich.com/. Разработеният от тях сайт, предоставя по интересен и достъпен начин информация за Световния океан, климатичните особености, ресурсите и неговите разнообразни обитатели. Любопитните факти, интерактивните приложения и образователните игри създадени на Scratch, правят проекта завършено учебно помагало за часовете по география и извънкласни дейности по интереси. Консултант по темата на проекта е г-жа Анжела Панчева, директор на училището и учител по география.

Седмокласниците Станимир Маринов и Ясен Проданов създадоха много полезен сайт в помощ на всички бъдещи гимназисти в град Добрич на тема  „Аз избирам“ https://choice.stkaradja-dobrich.com/. Стъпките при кандидатстването след VII клас: себеопознаване, информираност, план за действие и консултиране с центъра за кариерно ориентиране - реализирани чрез много и различни интерактивни приложения, платформи и тестове за по-добра подготовка при своя избор.

Сайтът предоставят пълна информация за всички средни училища с професионални и профилирани паралелки, за бъдеща реализация с квалификацияпо изучаваната професия и специалност, която може да се придобие чрез професионално обучение или да избере профилирана подготовка, която улеснява кандидатстването и приема за необходимата квалификация във висше учебно заведение. Проектът на Станимир и Ясен зае второ място в категория “Мултимедийни проекти”. Консултант по темата на проекта е г-н Светослав Георгиев, класен ръководител и учител по история и цивилизации.

Подготовката на учениците и реализирането на проектите е под ръководството на главен учител по информационни технологии – Мария Георгиева.

Гордеем се с постиженията на нашите талантливи ученици и им пожелаваме да се класират и на Национален кръг.

Успехите на учениците от ОУ „Стефан Караджа“ в област информационни технологии стават традиция с всяка изминала учебна година и това води до повишен интерес към кандидатстване в училището  и мотивиране на учениците за изяви:

  • месец октомври – три събития  в седмицата на програмиране на учениците от II, III и VII клас.
  • месец ноември -  наши ученици заеха 8-мо място в категория „Мултимедийни проекти“ от 42 проекта на  Есенния турнир “Джон Атанасов.
  • месец декември – училището е одобрено по програмата „Роботика за България“, сформиран е един отбор по роботика от 8 ученици в прогимназиален етап.
  • месец януари – откриване на единствения STEM център сред основните училища в град Добрич
  • месец февруари, март – училище-координатор (домакин) на Националната олимпиада по Компютърно моделиране.

Всичко това ни дава основание, при новия план-прием през 2022-23 учебна година в ОУ „Стефан Караджа“ една от паралелките в 1. клас, да е със засилено изучаване на информационни технологии и STEM науки, по желание на родителите, сподели директорът на учебното заведение Анжела Панчева.

c