Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Подземни контейнери за смет поставят в Балчик

снимка: klaipeda.lt

Подземни контейнери за смет предстои да бъдат поставени в Балчик, съобщи за Про Нюз Добрич кметът на морската община Николай Ангелов. Той обясни, че те се вграждат в земята, всеки е с вместимост 3 кубически метра, на повърхността са като едно кошче за смет.

Средствата ще са от отчисленията, които би трябвало Общината да внася по Закона за управление на отпадъците, каза Ангелов.  По думите му според промяна в закона общините имат право да не ги внасят по сметката на Министерството на околната среда и водите, но могат да ги използват единствено и само с дейности, свързани с отпадъците.

Общинското ръководство е взело решение да замени контейнерите тип бобър с подземни в целия град. Ще се започне с монтирането им в т. нар. Крайморска зона. „Първо, така ще бъде по-естетично, и второ, отпадъците ще бъдат по-защитени, няма да има миризми”, обясни кметът.

Планирано е за закупуването на контейнерите да бъдат изразходвани 700 000 лева. Колко ще бъдат закупени зависи от офертите, но се планира да са около 100, каза Николай Ангелов.

Снимката е илюстративна

c