Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Надрасканият с червена боя паметник с петолъчката в Добрич предизвика различни чувства у добричлии

Паметникът на Съветската армия в Добрич осъмна надраскан с червена боя.

Изписано е „Катин 1940“, което припомня за убитите в Катинската гора полски офицери по заповед на Сталин. Друг надпис - „Буча 2022“, насочва към убийствата в украинския град преди дни, които руската страна отрича да са извършени от руските войници.

Изписана е буквата Z - символ на руските военни части в Украйна, който мнозина сравняват с хитлеристката свастика. Има и надпис „82 години кръв по ръцете”.

Пред паметника има камера, но не е ясно дали е работеща.

Преминаващи покрай монумента граждани изразиха различни мнения. Някои одобряват направеното, други не го приемат, а някои не желаят изобщо да изкажат становище. „Това е една простотия. Създават дрязги между хората. Това е паметник, историята ще покаже за какво става въпрос“, заяви добричлия. Друг посочи, че не може в града да има монумент на окупаторска армия и че е дълбоко възмутен от руската агресия в Украйна.

За коментар Про Нюз Добрич потърси Лариса Димитрова – председател на Управителния съвет на Руски клуб „Берьозка”. „Не е за първи път да пишат текстове на Могилата на съветските воини в Добрич, каза тя. По думите й автори са хора, които не са запознати с факта, че са загинали не само военни от Русия, но и много украинци. Припомни, че през Добруджа е преминал Трети Украински фронт. Димитрова посочи, че има информация за много от загиналите украинци, които са от Херсон, Николаев и други региони.

Председателят на „Берьозка” припомни предния вандалски акт спрямо паметника на Съветската армия от преди две години и реакцията на Генералното консулство на Руската Федерация, което финансира отремонтирането и почистването му. Димитрова посочи, че сега там има камери на Общината и се надява благодарение на тях извършителите да бъдат разкрити.

Председателят на Дружество „Русофили”-Добрич Боян Саркизов каза за Про Нюз Добрич, че на този етап няма да коментира надписите на Паметника на Съветската армия, но е очаквал това да се случи. „Нека да се вдигне малко информационната мъгла около тези събития”, каза той. И допълни, че дезинформацията и лъжата са големи и би коментирал на по-късен етап.  

c