Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Христо Боев от Добрич вече е доцент по английска и американска литература

Христо Боев премина успешна процедура за защита и назначаване като доцент по английска и американска литература.  Монографията му е за Силвия Плат: "Feminine Selves in Sylvia Plath's Prose and Poetry: The Perspective of Compared Lived Experience in Fiction".

Част от комисията: проф. д-р Людмила Костова, доц. д-р Яна Роуланд, проф. д-р Мадлен Данова, доц. д-р Александра Главанакова.

Това съобщи неговата съпруга, преподавател по български език и литература, Дияна Боева.

Христо Боев е роден в Пловдив. Завършил е английска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Доктор по сравнителна английска и американска литература от Университета „Овидиус“ – Констанца. Преподавател по английски, френски и румънски, както и по английска литература в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Преводач от и на румънски и английски език, сред преводите му на румънски романи са междувоенни и съвременни класики. Превел е от румънски на български над петнадесет съвременни и класически румънски романа, сред които са „Дефект“ от Флорин Иримия, „Когато светът беше невинен“ от Йоана Първулеску, „Мошеник ЕООД“ от Корнелиу Балан, „Произшествието“ от Михаил Себастиан, „Рускинята“ от Джиб Михаеску, „Адела“ от Гарабет Ибрайляну и др. Научните му интереси са в областта на литературния урбанизъм, геокритицизма, сравнителното литературознание и превода.

c