Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Фестивал ще популяризира пролетните култури в община Крушари

Проект „Фестивал „Пролетници за сита зима” реализира Община Крушари. Безвъзмездната финансова помощ е по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 19.2 "Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие" на мярка 19 "Водено от общностите местно развитие".

Общата стойност на проекта е в размер на 27 140 лв., от които 24 426 лв. са европейско съфинансиране и 2 714 лв. - национално съфинансиране.

Проектът включва комплекс от дейности за организиране и провеждане на еднодневен фестивал, посветен на пролетните култури - царевица, слънчоглед, тикви, отглеждани в миналото и в наши дни на територията на община Крушари. Основната цел е да създаде възможност за презентиране и популяризиране на местното културно наследство, свързано с етнографията и фолклора, в конкретен сегмент - отглеждане на пролетни култури в онази част от Добруджа, в която се намира общината.

Цели се също да се създаде атрактивно декориран и предлагащ възможности за занимания и забавления терен на фестивала посредством доставка на тематични декори за снимки на открито и забавления на деца и възрастни. Ще се подготви и реализира целодневна фестивална програма, в която са вплетени проучвания и възстановки на етнографски сюжети , свързани с традиции и обичаи, отразяващи земеделския цикъл на т. нар. пролетници. Друга цел е са се постигне ефективно промотиране на историческото и природното наследство на територията на МИГ посредством популяризиране, включително и чрез методите на съвременните технологии в софтуера като „видеомапинг“ на археологическите обекти, късноантичните крепости Залдапа и Палматис и биоразнообразието на защитена местност „Суха река“. Чрез проекта ще бе подчертано културното и етническото многообразие на територията на МИГ чрез презентиране на елементи от етнографското наследство на ромския, турския и татарския етноси, които населяват днешните общини Тервел и Крушари.

В рамките на еднодневния фестивал, който ще бъде съпроводен с фолклорен концерт, ще бъдат организирани демонстрационни работилници на открито, в които ще се представят стари техники за изработване на вещи за бита от царевична шума, слънчогледови пити, други растителни материали, характерни за сезона. Аниматорската програма за децата включва игри с тикви и кратуни в специално изработени състезателни съоръжения, люлки, пътеки на плодородието.

Община Крушари планира Празникът „Пролетници за сита зима“ да бъде проведен през първата половина на септември.

c