Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Иво Мирчев пита министър Рашков за разследването на побоя над кмета на Белгун

Въпрос относно разследването на побоя над кмета на село Белгун, Каварненско, е задал народният представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

Той е отправен до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Депутатът пита на какъв етап е досъдебното производство, събрани ли са достатъчно доказателства и разпитани ли са свидетелите на побоя, какви действия са предприети по отношение на твърденията на общински съветници от ОбС Каварна, че са били обект на заплахи.

Във въпроса си той припомня, че преди близо година кметът на село Белгун публично се оплака, че му е нанесен тежък побой след нощта на редовните парламентарни избори на 4 април 2021 г.

„Според медийни публикации в своята жалба до МВР Станев твърди, че на 5 април в 3,30 часа сутринта се почукало на входната врата на жилището му в село Белгун. Двама души му казали, че кметицата на Община Каварна го чака в офиса на партия ГЕРБ. Там обаче бил посрещнат от председателя на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов, от техническия секретар на офиса и от бизнесмена.

Според Станев именно Събев започнал да го обижда и да изсипва отпадъци върху главата му. След това го ритал и бил с юмруци, а с автоматичен нож разрязал дрехите му. Според пострадалия Стоянов снимал с телефона си случващото се.

Покрай този инцидент стана ясно, че жертви на системни заплахи и тормоз са станали и опозиционни общински съветници от Общински съвет Каварна“, посочва още Мирчев.

По думите му този случай на побой е "особено опасен прецедент, който изкарва на показ множество институционални пороци и засилва усещането за безнаказаност в обществото. Хвърля сянка върху решенията на ОбС Каварна и доколко са били взети със свободната воля на съветниците или под външни влияния. Затова е от изключителна важност той да бъде доведен до успешен край, а доказано виновните да понесат полагащото им се наказание".

c