Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Отпускат безсрочни кредити с 0% лихва за енергийно бедни в област Добрич

След анализ на всички постъпили до момента предложения от парламентарно представени партии, от социалните партньори и от неправителствения сектор, от кабинета е предприета стъпка към въвеждане на нова антикризисна мярка - срещу енергийната бедност в България.

За целта, в Народното събрание ще бъде внесен пакет от мерки за подпомагане на най-бедните българи, в момент на галопираща ценова инфлация и очакван ръст на енергията за бита след отпадането на мораториума върху цените от 1 април 2022 г.

Определени са няколко търговски банки, които ще предоставят безлихвени кредити на енергийно бедни семейства и на физически лица. Енергийните дружества в страната са се солидаризирали с предложението на правителството и в момента се обмисля предоставяне на месечни квоти за ползване на безплатна електроенергия.

До средата на април мярката трябва да бъде одобрена, като по този начин страната ще се присъедини към инициативата на ЕК за подкрепа на най-уязвимите граждани на ЕС.

Списъци с попадащите в категорията "енергийно беден" на територията на област Добрич ще бъдат служебно представени от регионалните служби на НОИ, за всяка една от общините.

Ако одобряваш антикризисната мярка за своите сънародници - това е чудесно.

А може би не вярваш, че това е истина?!... Е, тук е момента да се усмихнеш широко.

Честит 1-ви април!

c