Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Филм по БНТ 1 ще разкаже за безплатните прегледи в Тервел, Видин и Пловдив

Филмът „Другата война” ще бъде излъчен в неделя от 19.30 часа в предаването „В кадър” по БНТ 1, съобщават от благотворителната организация на българите в чужбина „Ангели за България”. От там обясняват, че той е за войната, която водят българите по селата. Война, която продължава повече от 40 години и в нея освен жертвите, страни са държавата и самият живот.

Филмът проследява част от поредната инициатива на „ангелите“ за 1000 медицински прегледа и тестове в над 50 села във областите Видин и Пловдив и в община Тервел. "Другата война" сблъсква покъртителни ситуации на човешка нищета и безпомощност с радостта от подадената ръка и човешката емпатия.

През 2020 г. при първия локдаун в Лондон Стела Иванова заедно с други родолюбиви емигранти основават във Великобритания „Ангели за България“. За година и половина са събрали и дарили под формата на различни видове помощи 200 000 лв. и са подпомогнали близо 4100 души. Инвестират събраните средства в самотни възрастни, многодетни семейства, самотни родители и хора с увреждания, безработни и домове за възрастни и деца.

Във филма участват д-р Томас Христу, Мария Методиева /председател на Фондация „Свети Николай Чудотворец” в Добрич/, д-р Катя Ганова /управител на Медицинския център в Тервел/, Емилия Йосифова д-р Генади Динкински, Стела Иванова и др. Автор и режисьор е Николай Василев, оператор - Борислав Георгиев, продуцент - Мария Чернева.

Както Про Нюз Добрич писа благодарение на „Ангели за България” през февруари бяха извършени безплатни медицински прегледи на над 100 здравно неосигурени жители на Тервел и селата Безмер, Жегларци, Зърнево, Орляк, Кочмар, Коларци, Божан, Поп Груево, Градница, Главанци и Каблешково.  Някои от тях не бяха ходили на лекар от 5 години.

c