Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Д-р Щерев от Добрич: Премахването на ролята на личния лекар ще доведе до хаос

Промени в здравния сектор обмислят управляващите. Една от тях предвижда премахване на ролята на личния лекар, а пациентите при здравословен проблем за могат да се обръщат към специалист по обща медицина. Като мотив за промяната се посочва,  че до края на годината трябва да заработи електронното досие. Достъп до него ще имат всички специалисти и това би могло да изключи необходимостта един пациент да се обслужва само от един лекар. За мнение потърсихме д-р Стелиян Щерев - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Добрич.

Д-р Щерев, как ще коментирате готвената здравна реформа, която предвижда премахването на ролята на личния лекар? До какво ще доведе това?

Медицината е една пирамида. В основата й е доболничната помощ  – общопрактикуващи или семейни лекари. Втората част са доболничните специалисти. Третата част е болничната помощ, върхът на пирамидата. Във всички тези системи ако нещо се обърка ще страдат пациентите. Не зная какви са тези идеи, но според мен това е инициатива, която няма да получи одобрение, най-вече от пациентите. За мен това са неща, които не са изчистени. Не може да се промени структурата, независимо в коя държава сме. Т. е. пирамидалната структура на медицината я има навсякъде по един или друг начин. Аз основно чувам, че ще се премахне капитационната такса за всеки пациент. Някои казват: „Работиш, не работиш получаваш капитация”. Не е така. Тези лев и нещо, два лева, които се дават всеки месец на пациент, покриват острите прегледи. Например, боли Ви гърло, преглеждам Ви и плащате потребителска такса. Но тя по никакъв начин не покрива прегледа, той струва много, в пъти повече. Тази разлика между потребителската такса и реалния преглед за всички записани пациенти се покрива от капитационната такса. Отделно има дейности – профилактика, диспансерни прегледи и т. н. Те се заплащат за дейност.

Говори се, че всеки пациент ще може ходи при който специалист по обща медицина си иска. Специалистът по обща медицина всъщност е джипи. Но при положение, че половината лични лекари лекари са такива специалисти какво означава това?  Че другата половина ще бъде лишена от работа ли? Ако някой Ви каже, че капитационната такса е за това, че работиш, не работиш ще получиш някакви пари, това  е лъжа. Защото тази капитация покрива единствено минималните неща, които един личен лекар заплаща. Това са наем, ток, вода... Няма как само от капитацията да съществува един лекар. Ако се премахне не ми е асно какво ще последва. Така че този хаос се предполага и се надявам да не се случи.

Т. е. ако бъде премахната ролята на личния лекар във вида, в който е сега, според Вас ще се стигне до хаос?

Разбира се, да. Още повече, че изчезва връзката лекар – пациент, която е задължителна. Когато пациентът влезе в кабинета ми аз по походката мога да разбера какво може да бъде заболяването му.

Бихте ли припомнили от кога в България съществува системата на личните лекари?

От 1 юни 2000 година.

А как е в Европейския съюз, в другите държави? Има ли лични, семейни лекари?

По същия начин, има семейни лекари навсякъде. Но при тях в голямата си част прегледите се заплащат, т. е. има цена на преглед. Докато в България няма цена на отделния преглед. Вие като дойдете и кажете: „Боли ме гърлото” нали се сещате, че този преглед не струва 2.90 лева. Той струва в пъти повече. И за да се не плащат тези 30, 40, 50 лева в някои страни, включително и в България, се казва – даваме за всеки пациент, стъпил или нестъпил в кабинета, лев и нещо-два лева капитация, която да ви покрие острите случаи.

Преди дни пред централна медия зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов съобщи, че общопрактикуващите лекари у нас също намаляват – в началото на реформата са били 7 000, а сега - не повече от 4 000. Какво е положението в област Добрич?

Нямам точни данни, но гледам по ДКЦ II, където съм аз. Аз започнах през 2005 година, бяха 22 джипита. Сега са 13-14. А да не говоря за възрастта, там вече е страшно. Повечето са пред пенсия. Кризата с недостига на лични лекари е най-голяма. И нашата специалност е най-неатрактивна.

Защо? Преди години се говореше, че джипитата вземат много повече пари от работещите в болниците, например?

Това в цял свят е така, защото ние сме частна практика. Мислите ли, че аз като застана в един кабинет и започна да плащам наеми, тоци, води, на санитарка, интернет ще работя за 1 000 лева? Частните практики навсякъде по света вземат повече от една държавна болница. Нека този, който смята, че взема малко в някоя болница или в която и да е държавна структура, да излезе на кабинет, да го харесат 2 300 пациенти, колкото са моите и да работи нон стоп 24 часа. И да дойде тогава да ми каже, че е лесно и че взема малко пари.

Идеята на реформата преди години беше личният лекар да познава цялото семейство – негови пациенти да са се само детето, но и родителите, бабата, дядото. Вие казахте, че имате 2 300 пациенти. Има ли сред тях цели семейства и това добре ли е?

Имам. Това е много по-добре за семействата. Така лекарят познава всички – баба, дядо, майка, татко, внуци, правнуци и т. н. Аз познавам лично моите пациенти и знам от какво страдат.

И ако бъде премахнат личният лекар тази връзка ще се скъса...

Разбира се. Ако наистина има сътресения в тази система ще си грабнем шапката и ще си намерим работа някъде в друга държава. Това още повече ще увеличи дефицита. Така че ще ги оставим да мислят. В момента, в който решат да правят нещо, ще реагираме.

Снимка: ИА "Добруджа"

c