Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В Община Добрич се надяват на повече местни приходи и стабилни общински финанси през 2022 година

103,2 милиона лева е рамката на бюджета за 2022 година на Добрич, при 84 млн. лв. за миналата година, стана ясно по време на публичното обсъждане на проекта за бюджет, което се състоя днес. На него присъстваха зам.-кметовете Елка Димова и инж. Пенчо Керванов.

С около 40% се завишават местните приходи, които миналата година са били 30,2 млн. лв., при 42 млн. лв сега.

Очаква се да има ръст на местните данъчни приходи за 2022 година, без никакво увеличение на данъчните ставки. Разчита се на развитието на имотния пазар, заложено е увеличение от данъка за придобиване на имущество.

Неданъчните приходи намаляват с около 5% , основно заради намаляването на общинските такси и отпадането на таксата за детските градини.

Осигурени са средства за дейността на Общински фонд „Здраве“ - 40 000 лв., с 10 хиляди повече от м.г., както и за финансова помощ за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми  в размер на 15 000 лв.

Предвидени са средствата за поевтиняване на карти за градски транспорт на пенсионери над 70 г. и безплатни карти на хора с увреждания, в размер на 110 000 лв.

Предвижда се финансовото подпомагане на спортните клубове да бъде в размер на 800 000 лв. Планираните средства за издръжка на ОП „Спортни имоти” са 1 012 751 лв. С тях се осигуряват дейностите по поддръжка, ремонт и експлоатация на спортно – материалната база, в т.ч. плувен комплекс «Русалка», концесията за който бе прекратена.

Бюджетът за дейност „Приют за безстопанствени животни” е в размер на 252 096 лв., в т.ч. 100 000 лв. за ремонти.

Капиталова програма на Общината за 2022 година възлиза на 21 милиона лева, в които са включени парите по програми и проекти. 935 000 лв. е целевата субсидия за  техника за ОП „Комуналстрой“, изграждане на огради и алеи в гробищния парк, участие на Общината за първи етап на изграждане на водопровода в кв. Рилци, огради на детски градини и др.

„Планирани са средства за поддръжка на детските площадки. Те не са големи, но ще започнем поетапно с някои съоръжения, които да бъдат подменени и опасните да бъдат премахнати“, каза инж. Керванов в отговор на въпрос от залата.

Поискани бяха и повече средства за финансиране на малки благоустройствени проекти.

„И тази година ще бъде увеличен броят на камерите за видеонаблюдение в града, както се прави всяка година. Това е една голяма цел, която сме си поставили и всяка година с малки стъпки я постигаме“, заяви Елка Димова.

На въпрос от граждани за състоянието на светофарната уредба бе припомнено, че тя ще бъде подменена по проект.

3000 лева се предвиждат за кастрация на безстопанствени котки. Няма как към момента да се отделят повече средства, това евентуално може да стане при актуализацията на бюджета, бе казано в отговор на въпрос от залата.

Стана ясно още, че ще се търси механизъм за продължаване на програмата за благоустрояване на околоблокови пространства.

c