Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Оранжерийни производители: Ще работим за нищожна печалба, вносът убива всичко

Производители на оранжерийни зеленчуци твърдят, че положението в сектора се влошава все повече заради нарастващите разходи и липсата на адекватна подкрепа от държавата.

„Държавата изобщо не субсидира малките производители на зеленчуци – такива с половин-един декар оранжерии. Реално държавата с нищо не им помага“, заяви за Про Нюз Добрич Георги Градинаров от добричкото село Одринци. Селото е известно с оранжерийното си производство, в него около 20 семейства се издържат реално само с този бизнес.

„Едва сега започнаха да се зареждат оранжериите, тъй като стопаните нямаше как да отопляват. Хората не са спрели да произвеждат както и досега, но печалбата им ще бъде минимална, защото разходите за торове и отопление скочиха много. Това значително завишава себестойността на продукцията. И като се вкарат вносни домати, краставици и други зеленчуци от Турция и Гърция, всичко се убива – печалбата е нищожна. В тези страни е по-топло, себестойността им излиза по-малка и ние не сме конкурентноспособни. Освен това там производителите са субсидирани много по-добре“, казва Градинаров.

По думите му производителите от Одринци са обезверени, но засега не са се отказали от бизнеса си, с надежда че нещата могат да се подобрят. Градинаров си спомня за прекрасните стари традиционни българските сортове домати, които дядовците му са садили на открито и които са много вкусни. Те обаче вече се губят и на открито, извън оранжериите вече почти не стават, заради промените в климата и в природната среда.

Много се говори за високите цени на краставиците и доматите, а производителите казват, че цените не могат да вървят, без да се съобразяваме с вноса.

„Днес българските краставици на борсата са с цена 2.80 лв. с ДДС. А вносът от Гърция, защото в момента берат здраво на о. Крит, е 1.50 – 1.80 лв. Но там е топло и себестойността излиза по-ниска. В България е най-добре да си прекупвач. Вземат от производителя на 2.80 лв./кг., продават на магазина на 4 лв. например, а в магазина става над 5 лева“, казва Чавдар Георгиев – производител на оранжерийни зеленчуци от с. Църква.

Той ще зарежда тепърва оранжериите си от 5 дка, защото вече времето се затопли и няма да му е необходимо отопление.

„Ако в момента на пазара има български краставици, това означава, че те са засадили януари и са отоплявали три месеца. Пелетите в момента са 480 лв. за тон. За месец за 5 дка излизат 60 000 лв., плюс заплати и осигуровки за работници, плюс ток, торове. И когато очакваш да продаваш на 4-5 лева, влиза гръцка краставица на 1.50, българската става 2.80 и ти потъваш“, коментира Георгиев.

Той дава пример за поскъпването само при пакетажните торбички – миналата година за количеството, което е купил, е платил 3 700 лв. с ДДС, а тази година – 5 800 лв. с ДДС. „И накрая държавата ми намали и субсидията. Очаквах да взема 10-12 000 лв. за 5 дка, дадоха ми 5 000 лв. Обещаваха, че ще вдигнат помощите, а те ги намалиха. С тези политики ще се убие оранжерийното производство“, казва производителят.

Според него ситуацията в бранша се влошава. Той прогнозира, че през лятото ще има български зеленчуци и цените ще паднат, но през октомври, когато започне новият отоплителен сезон, те ще изчезнат.

c