Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Хуманитарна помощ на побратимения Болград изпрати два пъти Генерал Тошево

Два транша по извозване на хуманитарна помощ бяха направени от Генерал Тошево към побратимения Болград, Украйна, за да се помогне на местните жители в тези изключително трудни за тях времена, информират от местната администрация.

Началото на благотворителната акция „Приятели за Болград“ в помощ на бесарабските българи бе обявена на 5 март. На апела бързо откликнаха редица частни лица и фирми. Освен това на свое заседание Общинският съвет гласува отпускането на целева помощ за жителите на украинския град  в размер на 20 000 лева за закупуване на трайни хранителни продукти и лекарства от първа необходимост.

От 30 дарители 19 преведоха пари по набирателната сметка в размер на близо 2800 лева. Останалите 11 предоставиха различни дарения. След това бяха закупени 16 вида хранителни продукти от първа необходимост - боб, леща, брашно, ориз, макарони, олио, сирене и други (с общо тегло от близо 2,5 тона), както и лекарства, които бяха транспортирани до Украйна.

Благодарение на кампанията бяха подпомогнати, както бесарабските българи, живеещи в Болград, така и настанените в Генерал Тошево украинци, търсещи временна закрила.

Кметът на Общината Валентин Димитров благодари на всички дарители, които са се включили в кампанията и най-вече на фирмите „Скития 1 ГТ“ ЕООД и „АКОРД – ДНМ“ ЕООД, които осигуриха напълно безплатен транспорт.

Инициативата по събиране на помощи продължава, като всеки жалещ може да дари финансови средства или да занесе хранителни продукти в Центъра за почасово предоставяне на услуги в домашна среда в т. нар. блок на фотото.

c