Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Днес е Международният ден на апитерапията, която лекува със силата на пчелния мед

На 30 март се отбелязва Международният ден на апитерапията. Това е клон на алтернативната медицина, използващ пчелни продукти. Според изследователи и практиканти методът има голяма терапевтична стойност. В него се използва мед, цветен прашец, пчелно млечице, прополис, восък, пчелна отрова.

30 март е рождената дата на бащата на модерната апитерапия д-р Филип Търч. Той е роден през 1844 г. в Прапорище, бившата Австро-Унгарска империя.

Апитерапията е комплексно понятие от производните „apis“ - пчела и „terapia“ - лечение. Тя е изкуството да се използват всички пчелни продукти – от меда до пчелната отрова. Съвременната наука вече е открила силата на пчелните продукти, но ние не сме първите, които са установили това. В действителност, апитерапията е доста стара – произходът й може да се проследи още от Древна Гърция и Китай.

Апитерапията се дели на няколко подвида, в зависимост от използвания пчелен продукт за лечение:

·         Медолечение

·         Желе роял терапия (лечение с пчелно млечице)

·         Поленотерапия (лечение с пчелен прашец)

·         Апитоксинотерапия (лечение с пчелна отрова)

·         Прополисотерапия

·         Лечение с пчелен восък

Медът е не само вкусна храна и подслаждаща добавка към чая, но и естествено лекарствено средство, което много лекари препоръчват. Древните египтяни са го смятали за универсално лекарство, което има ефикасно действие при очни и кожни възпаления, рани и заболявания на лигавиците. Медът е с високо съдържание на ценни и полезни за организма вещества като въглехидрати, белтъчини, витамини, минерали, аминокиселини. Той действа тонизиращо и ободряващо.

Според съвременната медицина, ежедневният прием на мед подобрява храносмилането и нормализира киселинността на стомашния сок. Поради това медът е препоръчван от апитерапевтите за лечение на гастрит и язва.

Медът може да се съхранява дълго време, без да губи целебните си и хранително-вкусови качества. Нужно е да се знае, че пастьоризираният и филтриран мед е със силно намалена хранителна и лечебна стойност, тъй като преминавайки през тези процеси, голяма част от полезните вещества и ензими в него се унищожават. Ето защо е важно да се използва само суров, нефилтриран, качествен мед.

Медът е богат на захари (предимно глюкоза и фруктоза) и е добре да не се превишава количеството от една супена лъжица на ден, най-добре преди лягане.

c