Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Април: Пустинен прах и бурен вятър от утре, до 30° през първия месец на пролетта в област Добрич

През първия пролетен месец на 2022 година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата (10° - 13°), по Черноморието и във високите полета (8° - 14°). Най-ниските температури през април ще са предимно между минус 2° и 3°, а най-високите - между 25° и 30°.

В дните до края на първата априлска седмица със силни ветрове над Балканите ще нахлува топъл въздух от Средиземноморието. Активен Средиземноморски циклон от юг-югозапад ще донесе прах от пустините на Северна Африка чак до Централна Европа и над Балканите.

В област Добрич атмосферата ще остане "оранжева" от 31 март (четвъртък) до края на седмицата. Почти навсякъде, където има валежна дейност, дъждовете ще са кални (примесени с фин пясък).

https://nstatic.nova.bg/public/pics/anysize/1648618633.png

За 31 март 2022 г. НИМХ издава предупреждение за силен и бурен южен вятър в цялата страна:

  • в 7 области (Ловеч, Габрово, Монтана, Враца, Велико Търново, София-град и Кърджали) - втора степен (оранжев код) за пориви до 25-30 m/s (90-108 km/h)
  • в останалите 21 области - първа степен (жълт код) за пориви 20-25 m/s (72-90 km/h) 
 карта / НИМХ

Месечна прогноза за АПРИЛ

Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 10° и 13°, по Черноморието и във високите полета – между 8° и 14°, а за планините – от минус 5° до 3°. Най-ниските температури през април ще са предимно между минус 2° и 3°, а най-високите - между 25° и 30°.

Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 75 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м.

В началото на април ще бъде сравнително топло, ветровито, с променлива, често значителна облачност и на места, повече в Западна България, краткотрайни валежи; ще има и гръмотевици. Към средата на първото десетдневие температурите ще се понижат, ще преобладава облачно време, главно в западната половина от страната с валежи от дъжд, в планините – от сняг. Относително по-малка вероятност за валежи има през периода 6-8 април, когато и температурите ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми. В края на десетдневието вероятността за валежи отново се повишава.

В началото на второто десетдневие валежите ще спрат и ще преобладава слънчево време. Температурите ще се повишат още и се очаква да бъдат по-високи от обичайните за периода. Към средата на десетдневието вероятността за валежи отново се повишава и през втората му половина, през повечето дни, ще има условия за развитие на купесто-дъждовна облачност, краткотрайни валежи, след обяд с гръмотевици. Температурите относително ще се понижат, но ще останат над нормите.

През третото десетдневие се запазва тенденцията за сравнително топло време. По-стабилно и с по-малка вероятност за валежи ще е през първите дни от десетдневието. През втората му половина отново вероятността за по-чести краткотрайни валежи и понижение на температурите се повишава.

източник: НИМХ

c