Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Увеличиха парите за съфинансиране на ремонта на читалище „Й. Йовков“ от страна на Община Добрич

Общинският съвет даде днес съгласие Община Добрич да съфинансира дейностите по проекта Повишаване на енергийната ефективност и редуциране на отделяните вредни емисии от сградата на Народно читалище "Йордан Йовков-1870 година". Средствата са доста повече от първоначално предвидените.

Стойността за съфинансиране на строително-ремонтните работи бе прието да бъде до 402 751 лева с ДДС, на строителни надзор - до 18 041 лв. с ДДС и на авторския надзор - 21 600 лв. с ДДС.

Така съфинансирането на планирания ремонт на читалище „Йордан Йовков“ от страна на Общината възлиза на над 440 хиляди лева.

Както вече Про Нюз Добрич съобщи, читалището в Добрич ще бъде ремонтирано със средства от Националния доверителен Екофонд, като размерът на допустимата безвъзмездна финансова помощ за реализиране на дейностите е 800 000 лева.

Икономическата ситуация в страната обаче промени хода на проекта. Две фирми се отказаха да ремонтират най-голямото читалище в Добрич заради високия ръст на всички цени в строителния бранш. От Националния доверителен Екофонд пък са отказали да повишат сумата на безвъзмездната помощ.

Пазарно проучване на Общината показало, че към момента прогнозната стойност на строително-монтажните работи възлизат на 1 202 751 лева с ДДС. Разликата между тази сума и максималната субсидия, отпускана от Екофонда, е в размер на 402 751 лв. с ДДС и следва да бъде поета като собствен финансов принос на Община град Добрич, се казва в докладната записка. За строителен и авторски надзор ще са нужни още над 39 хиляди лева с ДДС. Така сумата, с която Общината трябва да съфинансира ремонта на читалището, става над 440 000 лв.

Арх. Емилия Добрева коментира по време на сесията, че според нея е изключително смущаващо, че стойността на ремонта се надвишава с над 400 000 лева и че исканото съфинансиране е твърде голямо за бюджета на Общината.

Зам.-кметът Росица Йорданова уточни, че още когато Общината е кандидатствала по проекта е поела съфинансиране от 248 хил. лв. Така е одобрена и тази субсидия от 800 хил. лв. „Сега просто актуализираме цената и собственото финансиране се вдига“, каза тя.

По проекта се предвижда да се събори външната облицовка на сградата на читалището, да се изпълни изолацията и отново да се постави облицовка. В залата стана ясно, че това не може да се избегне, колкото и скъпо и трудно да е изпълнението, защото облицовката е много компрометирана и от нея падат части.

c