Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

РУО-Добрич: Изследванията за полиомиелит ще забавят украинските деца да тръгнат на училище и градина

Ежедневно постъпват заявления от родители на Украйна, настанени в област Добрич, които желаят децата им да тръгнат на училище или детска градина, съобщи за Про Нюз добрич началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Светлана Василева. По думите й към вчерашната дата обработените заявления са 23. Повечето от тях са от пребиваващи в Балчик и са от желаещи малчуганите им да посещават детска градина.

След обработване на заявленията от РУО издават заповеди за насочване, които се изпращат в училищата, каза Василева. Тя обясни, че вече има специален модул в създадена от Министерството на образованието и науката система. Благодарение на него заповедите се виждат от директорите на учебни заведения.

Информацията се изпраща и до Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, от където се свързват с родителите, за да установят здравния статус на децата. Ако те имат необходимите документи за ваксини от Украйна могат да постъпят на училище. По информация на началника на РУО в Добрич досега в областта няма такъв случай. Василева обясни, че се правят изследвания за полиомиелит, които излизат в срок от две седмици. Ако представят документ от Украйна за ваксини могат да тръгнат на училище или детска градина след като излезе резултатът. Очертава се това да стане най-рано през втората половина на април. Ако не представят документ за имунизациите РЗИ прави план за ваксиниране.

Светлана Василева разказа, че е била организирана среща на настанените в Балчик бежанци от Украйна, в която са участвали представители на РЗИ и РУО.

c