Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Почитат с паметна плоча създателя на първото класно училище в Добрич Йосиф Стоянчев

Паметна плоча на създателя на първото класно училище в Добрич Йосиф Стоянчев ще бъде поставена на фасадата на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, реши днес Общинският съвет на Добрич.

Идеята е възникнала по повод 150 години от създаването на класното училище, които се навършват през 2022 година.  Предвижда се плочата да се изработи от гранит с размери 90/70 см, с врязани букви и поставка под нея за полагане на цветя. Средствата са заложени в бюджета на Община град Добрич.

Йосиф Стоянчев е виден просветител и общественик, внук на известния наш възрожденец Хаджи Иван Вълков Банов. Стоянчев е основал през 1872 година в Хаджиоглу Пазарджик /Добрич/ първото класно училище в града. То отваря врати в тогавашната Долна българска махала. Днес негов наследник е СУ „Св.св. Кирил и Методий“.

Йосиф Стоянчев е роден е през 1842 г. в тогавашния Хаджиоглу Пазарджик. По време на Кримската война /1853 – 1856 г./ заедно със семейството си се преселва във Варна. След завършването на тамошното гръцко класно училище, учи в гимназията в Смоленск и във френското мисионерско училище в Цариград.

Съвременниците му го описват като отлично подготвен педагог и ерудит – владеел е перфектно френски, руски, гръцки и турски езици, ползвал е арабски, персийски и старогръцки, познавал е методите на модерното обучение и е притежавал завидни за времето си познания по философия и история. Неслучайно класното училище, което той създава в Добрич, е светско училище от нов тип, отговарящо на нуждите на епохата.

През 1874 г. Йосиф Стоянчев напуска Добрич. През следващите десетилетия той преподава в Петропавловското духовно училище и в училището в Габрово, работи в българското дипломатическо представителство и в руското консулство в Цариград, а след Освобождението се установява във Варна, където завършва житейският му път. Създаденото от него класно училище в Добрич обаче продължава да съществува. В различните исторически периоди то има различен вид и неведнъж става основа за разкриване на други училища, но винаги запазва своето ядро.

c