Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Оттеглиха докладната записка за имота на семейството на кмета на Добрич

Докладната записка за „Даване на съгласие за изработване на изменение на Подробен устройствен план – план за регулация (ПУП-ПР) за УПИ IV, УПИ V и УПИ VII, кв. 735, ЖК „Добротица“ беше оттеглена от вносителя инж. Пенчо Керванов по време на днешното заседание на Общинския съвет.

Про Нюз Добрич вчера съобщи, че с докладната записка се предлага общински имот с площ 244 кв. м да бъде придаден към два частни имота, като така имотът на Даниела Георгиева бъде увеличен със 194 м2, а останалите 50 м2 – да отидат към собствеността на Красимира Стоянова, управител на „МТТ“ ООД. По този начин общинският имот ще бъде придобит чрез градоустройствена промяна, без да се играе на търг. Докладната записка предвиждаше по-голямата част от него – 194 кв. м да се придаде към имот от 1121 кв. м, наследници на който са кметът на Добрич Йордан Йорданов и майка му Даниела Георгиева.

Семейството на кмета на Добрич иска без търг да придобие близо 200 квадрата общински имот

Според председателя на ПК „Устройство на територията, жилищна политика, строителство и инфраструктура” към Общинския съвет арх. Емилия Добрева в докладната записка има редица неща, които не са ясни – няма акт за общинска собственост, няма аргументация за отпаднало предназначение на имота, отреден за трафопост и озеленяване. Тя, както и цялата комисия, са поискали оттегляне на докладната.

Арх. Емилия Добрева: Докладната за имота в кв. „Добротица“ има правни недостатъци

По време на онлайн заседанието на Общинския съвет днес инж. Пенчо Керванов разясни, че имотът, който е частна общинска собственост, е актуван през 2011 година за трафопост и озеленяване. През 2006 г. е приет план на кв. „Добротица“, при който се предвижда трафопост на 130 метра югоизточно от въпросния имот. Тоест необходимостта за трафопост за този имот е отпаднала.

Имаме становище на главния архитект, че този имот не може да бъде обособен с квадратура 244 кв.м като самостоятелен и ОбС да разполага с него по начин, по който той прецени. В конкретния случай този имот – в съседство с него има два частни имота. От собствениците на тези имоти е подадено искане за изменение на този план във връзка с тяхно намерение да си разширят техните имоти. При изменението на този План и одобряването му де факто те ще имат съсобственост с общината, която съсобственост ще си я ликвидират при оценки пазарни, каквито са за всички имоти на целия град“, обясни инж. Керванов.

„Действително на ПК се намери грешка в правното основание. Да, признавам я. Тук съм поканил уважавания от мен арх. Камен Жейнов, с когото заедно правихме тази докладна. Но това не означава, че които и да са собствениците, нямат право да правят такова искане. В допълнение ще кажа, такива докладни, с такова правно основание, приехме на предходната сесия. Но явно собствениците бяха други. Оставам пак на вас да прецените къде е истината“, заяви инж. Керванов. И оттегли докладната записка.

c