Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Община Добрич заделя 10 000 лева за хуманитарна помощ за болницата в Първомайск

10 000 лева от бюджета на Община Добрич за 2022 година да бъдат заделени за хуманитарна помощ за болницата в украинския град Първомайск реши Общинският съвет.

Предложението бе направено от Постоянната комисия по бюджет, финанси и данъчна политика и първоначално бе за 20 000 лева, като тези средства да бъдат заделени от резерва за непредвидени и неотложни разходи.

Идеята е помощта да се предостави целево във вид на закупени от Общината консумативи, превързочни материали, маски, антисептични препарати и др. нелекарствени средства. При необходимост да се предвидят средства за транспорт до украинската граница, се казва в предложението. То е било направено от Иво Пенчев и в постоянната комисия е било гласувано единодушно.

От своя страна председателят на ОбС Нивелин Радичков заяви, че вчера е разговаряно с кметовете на двата побратимени града Първомайск и Измайл. Те са казали, че в техните градове военни действия няма и са заявили, че към момента нямат нужда от помощ.

„Може би администрацията на Първомайск няма нужда от помощ, но болницата им има и ние трябва да се отзовем като братски град. Това би било хуманитарен жест към тях“, заяви Иво Пенчев.

Той припомни, че по-рано бе получена официална молба от кмета на Първомайск към побратимения град Добрич за помощ. „Дай боже да нямат нужда, но проблемът е в това, че в тяхната болница от фронта постъпват непрекъснато ранени войници. Болницата в Първомайск е поискала лекарства, които ние не можем да предоставим, но може да предоставим неща, които не изискват специален режим на транспортиране през граница“, добави Пенчев.

В крайна сметка бе решено от фонда от 30 000 лв. за непредвидени и неотложни разходи във връзка с войната в Украйна, да се заделят 10 000 лв. за помощ за болницата в Първомайск. Решението беше подкрепено от 23 общински съветници, двама от групата на БСП гласуваха "въздържал се".

c