Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Кметът на Каварна участва в XLII пленарна сесия на конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа

От 22 до 24 март в Страсбург се проведе 42-та Пленарна сесия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа. Българската делегация бе представлявана в Страсбург от кметът на Каварна,  Елена Балтаджиева, заместник-ръководител на делегацията. При откриването на 42-рата сесия Председателят на Конгреса Веербек се обърна към членовете с думите: "Срещаме се във време, когато държава-членка на Съвета на Европа, Украйна, е жертва на военен акт, извършен от бивша държава-членка, Руската федерация“. Той заяви, "Провеждаме сесията си без присъствието на руската делегация за първи път след присъединяването на страната към Съвета на Европа през 1996 г.  Подобно на всички убедени европейци, съжалявам за тази ситуация, защото общият европейски дом, за който президентът Горбачов призова през 1989 г., току-що загуби един от жителите си", каза той в заключение, като същевременно призова "лидерите и хората на Русия да прекратят тази жестока война и да не поставят нова Желязна завеса да раздели постоянно Европа".

В рамките на дебата за ситуацията в Украйна и възможностите за оказването на хуманитарна помощ на украинското населението, участваха 96 говорители, официални високопоставени  лица, гости и членове на Конгреса сред които и г-жа Елена Балтаджиева, кмет на община Каварна. В своето изявление тя се присъедини към призива за прекратяване на военните операции на територията на Украйна. Тя подчерта, че макар страната ни да не е непосредствен съсед на Украйна, също сме под натиск от притока на хора, бягащи от войната. Тя допълни, че традиционно се поддържат тесните връзки с украинските партньори, а също и с голяма общност от украински граждани.  „Болезнено е да се види как животът на тези хора се преобърна и те трябва да напускат домовете си и оставят живота си“, заяви тя и допълни „Свидетели сме на огромна вълна на подкрепа и солидарност и за пореден път именно местните и регионалните власти са на фронтовата линия и осигуряват незабавна подкрепа и грижа за тези хора“.

Г-жа Балтаджиева подчерта, че още от първия ден и без да чакат организация и координация на национално ниво, местните лидери в България са организирали свои собствени начини за подкрепа и посрещане на вълните от украински граждани, бягащи от войната. Тя сподели, че в община – Каварна общинския хотел е превърнат в място за настаняване на 200 души. Тя подчерта и необходимостта от поставяне на особен акцент върху защитата на децата - не само за осигуряване на образованието им, но и за грижата за непридружените деца. Г-жа Балтаджиева завърши изказването си, като обърна внимание, че всички ключови политики имат териториално измерение и въздействие, като местните и регионалните власти са мястото, където започват всички трансформации. Ето защо координацията и сътрудничеството с местните и регионалните власти е важно за укрепването на европейската демокрация и ценности.

Дебатът беше предшестван от изказвания на министъра на развитието на общностите и териториите, Олексий Чернишов и кметовете на Киев, Витали Кличко, и на Миколайв, Олександр Сенкевич, който единодушно изрази спешната необходимост за защита не само на Украйна, но и на демократичните ценности на Европа. Членовете на Конгреса приеха институционална декларация, осъждаща действията на Руската федерация срещу Украйна като явно нарушение на международното право, в която изразиха пълната си подкрепа за Украйна и нейния народ.

Другите акценти от дневния ред на заседанието бяха докладите за прилагането на Европейската харта на местното самоуправление в Германия, Турция и Обединеното кралство. В дебатите участваха министри на съответните държави: Джулиан Зайферт, Германия и Нийл О'Брайън, Обединено кралство. Обсъдиха се и докладите за наблюдението на местните и регионалните избори в Дания и Мароко. Състояха се и два дебата: единият за използването на съвещателните методи в европейските общини и региони, в които участва кметът на град Мостар Марио Кордич, а другият за положението на независимите кандидати и опозицията на местните и регионалните избори.

В рамките на сесията г-жа Елена Балтаджиева се срещна с младежкия ни делегат в Конгреса Мария Бадева, като обсъдиха възможностите за сътрудничество с младежките делегати.

c