Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

До 2 години изтичат 21 концесии на обекти в „Стария Добрич“, ще мислят за бъдещето на комплекса

Прекратиха договора за концесия на Сладкарницата в „Стария Добрич“

Общинският съвет прекрати по взаимно съгласие концесионния договор за Сладкарницата в АЕМО „Стария Добрич“. Причината е, че концесионерите се отказаха да експлоатират обекта заради критично ниски обороти през последните две години. Решението на съветниците днес бе взето единодушно.

Зам.-кметът Елка Димова обясни, че към момента няма запитвания и желаещи за наемане на помещението. Тя добави, че 14 от концесионните договори в комплекса изтичат през 2023 г., а други 7 – през 2024 г. Димова заяви, че трябва да се помисли за бъдещето на комплекса след 2 години и за цялостен подход към управлението му.

Обектът „Сладкарница“ е отдаден  през 2007 г. за срок от 20 години. Във времето е извършена промяна на собствеността на фирмата концесионер, като сега това е “ЕИ ВИ ДЖИ” ЕООД. Собственикът е Димчо Димов, чиято е известната със сладкарските си произведения марка „Оникс“. Мотивът, който той е посочил, че през последните две години обектът в „Стария Добрич“ бележи критично ниски обороти.

С днешното решение Общината ще задържи сумата от  317,88 лв. с ДДС, представляваща дължимата част от концесионното заплащане за шестнадесетата година по договор (от 23.03.2022 г. до 20.04.2022 г. вкл. – датата на прекратяване на договора, т.е. 29 дни) от внесената гаранция по сметка на Община град Добрич в размер на 2 202,00 лв., като остатъкът от 1 884,12 лв. ще се върне на концесионера. 

Това е поредният обект в АЕМО „Старият Добрич“, чиито концесионери се отказаха през последните години. През юли миналата година концесионерът поиска прекратяване на договора за „Кръчмата“, преди месец последва „Ковачницата“, а сега затваря и „Сладкарницата“.

c