Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Семейството на кмета на Добрич иска без търг да придобие близо 200 квадрата общински имот

В дневния ред за заседанието на Общинския съвет в Добрич утре фигурира точка №30 за „Даване на съгласие за изработване на изменение на Подробен устройствен план – план за регулация (ПУП-ПР) за УПИ IV, УПИ V и УПИ VII, кв. 735, ЖК „Добротица“, град Добрич“. Внесена е от заместник-кмета по устройство на територията инж. Пенчо Керванов.

Посочва се, че е постъпило предложение от Даниела Георгиева Георгиева – собственик на  УПИ V и Красимира Георгиева Стоянова – управител на „МТТ“ ООД – собственици на УПИ VII в кв. 735, ЖК „Добротица“. С него те искат съседният им имот IV, който е с площ от 244 м2, да бъде разделен на две части. Като към имота на Даниела Георгиева да бъдат придадена по-голямата част – 194 м2, а останалите 50 м2 – да отидат към собствеността на Красимира Стоянова. В докладната записка е посочено, че има правно основание за допускане на исканото изменение, защото е поискано от всички заинтересовани собственици.

Оказва се обаче, че така общинският имот ще бъде придобит чрез градоустройствена промяна. А ако бъде обявен на търг всеки гражданин ще може да наддава за него и да го купи.  

Освен това, по информация на Про Нюз Добрич, теренът от 224 кв. м е предвиден за трафопост и озеленяване, а в докладната записка липсва обосновка защо се променя предназначението. 

На 19.09.2012 година имотът с площ 1121 кв. м е купен от Тошко Йорданов Георгиев  след проведен търг от Общината на цена от 44 200 лева, без ДДС. Както е посочено в приложеното удостоверение за наследници, след смъртта му през 2017 г. негови наследници са съпругата му Даниела Георгиева Георгиева и синът му Йордан Тошков Йорданов, който е кмет на Община град Добрич.

Сега в имота в квартал „Добротица“ се строи нова жилищна сграда /на снимката/. Именно към него семейството иска да прибави още близо 200 квадрата общински терен.

c