Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Община Шабла - прозрачност и отчетност на административните услуги

В рамките на проекта на „Про Нюз Добрич“ ЕООД „Гражданите и бизнесът – гарант за по-ефективно местно управление“, финансиран от Фондация „Америка за България“, беше извършен анализ на административните услуги и влиянието върху бизнес средата в общинските администрации на територията на област Добрич в контекста на прозрачност и отчетност. Обхватът на проучването включваше оценка на текущото състояние на общините в областта в контекста на изследване на прозрачността на конкретната публична институция или институции,  процедурите и регулациите на общинско ниво и мерките свързани с   хипотези като възможни индикатори за злоупотреби, нарушения и корупционни практики. По-конкретно, за община Шабла предприетите мерки в тази насока са:

  • Изискуемата информация е налична на интернет страницата на общината, като същата е актуална, предоставя се в достатъчен обем и съдържание. Всяка година се публикува на страницата на сайта на Община Шабла годишен отчет за дейността на администрацията, отчетите се внасят в Общински съвет Шабла, които се приемат на публични сесии.
  • Заявените искания за достъп до обществена информация, относими към дейността на общинската администрация са достъпни.
  • През последните три години няма постъпили сигнали за корупция в общината. Общината няма практика и/ или регулация свързана защита на подателите на сигнали за корупция. Изрично в длъжностните характеристики на служителите са разписани задължения за подаване на сигнали за корупция.
  • Подадените декларации съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, са публикувани на сайта на общината.
  • Не се извършва ротация на служителите, които участват в комисии, чувствителни към корупционен натиск, практиката е със заповед на кмета на Община Шабла да се назначават различни служители на експертни ръководни длъжности.
  • Няма постоянно действаща комисия по превенция и противодействие на корупцията в Общината, а такава се създава за конкретни случаи.

В заключение, констатирано е добро ниво на нормативна обезпеченост от гледна точка на налични, действащи и актуални подзаконови актове, съответно вътрешни правила, процедури и заповеди, посредством които се регулира достъпа до информация, прозрачността в работата на институцията и предприемането на адекватни мерки за разкриване на корупционни практики и защита  и превенция на злоупотреби и измами. Липсва изрична уредба по отношение на относими обществени отношения – например мониторинг и контрол на проекти, работата на дисциплинарен съвет, борба с корупцията и корупционния риск; предотвратяване, разкриване, съобщаване, регистриране и разрешаване на нередности в контекста на изпълнение на проекти финансирани  от ЕС.

Проектът “Гражданите и бизнесът - гарант за по-ефективно местно управление“ на „Про Нюз Добрич“ ЕООД се финансира от Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“

c