Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

На север от област Добрич започват да раздават йодни таблетки на населението

Румънските здравни власти, в лицето на здравния министър Александру Рафила обявиха, че от следващата седмица започват кампания за раздаване на таблетки с калиев йодид на населението. Основната възрастова група, които са включени на този етап, са хората до 40 години, предаде БТА, цитирайки румънската агенция Аджерпрес.

"Тази седмица правим информационна кампания, а от следващата започва дистрибуцията към всички, на които им се полага, по принцип това е населението до 40 години", заяви Рафила на пресконференция.

Той обясни необходимостта от предоставянето на тези таблетки, като спомена въоръжения конфликт в Украйна, но и "колективната памет" за ядрения инцидент в Чернобил през 1986.

"Вие виждате, че непосредствено до границите на Румъния се разразява един въоръжен конфликт от голям мащаб. Очевидно съществува и колективна памет за инцидента, който се случи през 1986 г. на територията на Украйна, и е нормално здравните власти да реагират бързо и да намерят решение за всякакъв инцидент, който би могъл да възникне в тази ядрена зона."

"Без да обезпокояваме по какъвто и да е начин хората - няма защо да правим това, трябва обаче да доставим на населението един от елементите, които намаляват ефекта от един възможен инцидент - повтарям, не вероятен, а възможен."

Рафила заяви, че таблетките калиев йодид трябва да бъдат на разположение на населението, но отново изтъкна, че те трябва да се приемат само по препоръка на здравните власти, в случай че възникне такъв инцидент.

В събота министърът заяви, че дистрибуцията на таблетките може да отнеме две-три седмици, като отбеляза, че "говорим за няколко милиона семейства".

Раздаването на таблетките ще се извършва от личните лекари и ще бъде безплатно.

От изданието информират, че според Националната здравна служба, към момента няма пряка опасност за населението в Източна Румъния, заради бушуващите пожари в района на Чернобил. Движението на въздушните маси не създава предпоставки за безпокойство, според синоптиците в северната ни съседка.

снимка: agerpres.ro
c