Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Деца в Добрич даряват любимите си играчки и книжки, за да спасят 7-годишния Тишо

Следващите два уикенда в Добрич ще се проведе благотворителен базар за набиране на средства за лечение на малкия Тихомир, който страда от „Мускулна дистрофия, тип Дюшен“.

“Играчки за Тишо“ е идея на няколко деца, които  решиха да дарят своите любими играчки и книжки, за да помогнат за лечението ва 7-годишното момченце. Към тях са се присъединили и няколко майки, които ще се включат с Великденска украса, рисунки и други предмети, подходящи за каузата.

 “Играчки за Тишо” е базар изцяло организиран от деца, така че не очаквайте перфектно подредени стоки, но със сигурност ще получите усмивка, споделят организаторите. Всяко дете и родител, който желае да подкрепи каузата, е добре дошъл. Всички се надяват заедно да успеят да дарят надежда на Тихомир и неговото семейство.

54 хиляди евро са нужни, за да бъде спасен 7-годишният Тихомир от Добрич

Базарът ще работи от 10 до 15 часа на 09.04.2022г /събота/, 10.04.2022г./неделя/, 16.04.2022г. / събота/ и 17.04.2022г. /неделя/.

Тихомир е на 7 години и е с диагноза „Мускулна дистрофия, тип Дюшен“. Това заболяване се дължи на мутация в гена за дистрофин, който се локализира в X- хромозомата. Първата проява на симптомите е около 5-годишна възраст. Забелязва се прогресивна проксимална мускулна слабост в краката и таза, която с времето се разпространява и обхваща шията, ръцете и други области. С напредването на болестта мускулната тъкан бива заместена от съединителна или мастна тъкан. Повечето от пациентите сядат на инвалиден стол преди да са навършили 12 години.
Мускулната дистрофия тип Дюшен е прогресивно заболяване, засягащо скелетната мускулатура, а в късните стадии – сърдечната и дихателната.
Клиника в Турция предлага трансплантация на стволови клетки - 6 вливания на стволови клетки, всяка от които струва 9 хиляди евро. Това би дало шанс на детето по-дълго време да бяга, играе, да ходи на училище, да бъде самостоятелен и да живее по-дълго.
Цялата сума, която е необходима, е 54 хиляди евро. Но тя е непосилна за семейство. Затова родителите на Тихомир се обръщат с призив към всички, които могат да помогнат и да дадат шанс на детето.

IBAN : BG15UBBS80021030532450

BIC код : UBBSBGSF

Тилуляр на сметка : Тихомир Тихомиров Зурнаджиев 

c