Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Апарат за измерване на слуха на новородените в болницата в Добрич дари Ротари клуб

Апарат за скрининг на слуха на новородените дари на Отделението по неонатология на Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ Ротари клуб в Добрич. Той е на стойност лева 6 800 лева, събрани от членове на организацията за две седмици.

Изпълнителният директор на болницата д-р Георги Желязков благодари на на Ротари клуб за благородната инициатива. Той сподели, че предният апарат за слухов скрининг е дарен на отделението през 2015 година от „Българската Коледа”, но той вече е изчерпал възможностите си. За решаване на проблема се намесва Ротари клуб и и бързо и своевременно дарява чисто нов апарат последно поколение. Идеята е да знаем още в първите два.три дни след раждането дали детето има увреждане на слуха и ако се установи такъв дефект той да бъде своевременно отстранен, за да бъдат нормално развивани говорът му, нервната и психичната му функции, обясни д-р Желязков.

Загубата на слуха е сравнително рядко състояние, случва се на едно до три деца на 1 000 живородени, посочи началникът на Отделението по неонатология д-р Йовка Тихонова. По думите й колкото по-рано бъдат откривани такива деца и насочвани за лечение, толкова резултатите са по-добри. Лекарят обясни, че до третия месец след раждането трябва да се установи каква е причината и до каква степен е увреден слухът. След това се преминава към лечение, което трябва да завърши до година, за да има детето нормално нервно-психично развитие и да се интегрира добре социално. Д-р Тихонова посочи, че методът е ориентировъчен и целта на лекарите е да открият дори и минималните нарушения на функциите на слуха, за да бъдат насочени малките пациенти към специалист „Уши, нос гърло”.

Президентът на Ротари клуб-Добрич Красимир Мецов сподели, че всички от организацията са изключително щастливи, че са успели в най-кратък срок да съберат средствата, необходими за закупуването на апаратурата. По думите му ръководството на МБАЛ много бързо ги упътило кои фирми предлагат тази апаратура. Мецов припомни, че един от основните фокуси на Ротари клуб, а и на Ротари Интернешънъл е детското и майчино здраве.

c