Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Щъркелите долетяха в област Добрич, сваляме мартениците

Снимка:Донка Стойкова, Фейсбук

Щъркелите си дойдоха и първите вече са по гнездата си в област Добрич. Днес е пристигнал щъркел в гнездото в село Генерал Колево. Вчера ято от красивите бели птици е забелязано в нива в района на село Владимирово.

През последните два дни щъркели са били забелязани и в други села в областта. За първи път обаче има данни за цяло ято от прелетните птици, долетели в региона.

Така се потвърждава очакването на орнитолозите, че масово птиците ще долетят в област Добрич в края на март и началото на април. Прелитащите над региона щъркели досега са били не местните гнездящи птици, а са преминаващи, които отиват на север.

Снимка: Ana Ivanova, Фейсбук

Щъркелите идват в Европа от различни райони на Африка. Някои прелитат по 5-6 хиляди километра до Европа от Централна Африка, където пребивават по-голямата част от птиците. Други идват чак от ЮАР, преминавайки около 10 000 км. Птиците прелитат маршрута за 20-30 дни. В Европа най-големите популации на щъркели са в Полша, Беларус, Западна Украйна, Испания, Франция. Около 30 000 двойки гнездят в Полша.

В област Добрич е известна бройката на гнездящите щъркели – те са около 65 двойки. През годините броят може да варира, но в тесни граници. „Местообитанията им при нас не са много, в повечето села няма гнездящи щъркели. Много са малко селата, където има повече от една двойка. На всеки 10 години се прави преброяване на гнездата, на броя на малките птици, преценява се има ли нужда от обезопасяване на гнездата. При последните две преброявания в област Добрич са били около 65. В страната общо са около 5 000 двойки“, казва Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

Добричкото с. Ново Ботево е селото с най-много щъркели – там гнездят обикновено 5-6 двойки. Причината е подходящата местност и реката, разчупеният терен и пасищата. В района е наблюдаван и черен щъркел, който по принцип избягва населените места.

c