Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Пациентката на педиатъра д-р Йовев от Добрич Виктория стажува за лекар под негово ръководство

Виктория Върбанова е на 19 години, от Добрич. Студентка е в първи курс Медицина в Мюнхен, Германия. Завършва през миналата учебна година в Езикова гимназия „Гео Милев” с първи език немски и втори английски. Младата дама е стажант в Многопрофилната болница за активно отделение в Добрич. Част от обучението й преминава в Отделението по падиатрия с началник Йовчо Йовев, чиято пациентка е била като дете.

За Про Нюз Добрич Виктория споделя, че от много малка иска да учи Медицина, това желание я съпътства откакто се помни. Още в детската градина си е казвала, че иска да бъде лекар. Вече в по-осъзната възраст започва наистина да мисли за тази своя мечта като за своето нещо, с което иска да се занимава, за професията, която иска да практикува един ден.

Студентката е категорична, че фактът, че е била пациентка на д-р Йовев, е помогнал за нейния избор да се насочи към лекарската професия. „Той е една от главните причини. Аз и до ден днешен ходя при него въпреки че вече не съм дете. Самото му отношение към пациантите, не само към мен, е толкова добро, сега го видях и в болницата. Той е толкова мил, опитва се да помогне на всяко едно дете. Такова беше отношението му и към мен. И като всяко едно дете, като му обърнат внимание, като се почувства добре започва да приема този човек като идол и да го идеализира. Моята мечта е един ден, когато завърша образованието си, да бъда като него, ако това е възможно”, споделя Виктория.

Макар и на много ранен етап, тъй като е още студентка в първи курс, добричлийката иска да стане детски лекар. Посочва, че за шест години може и да й се промени решението. Споделя, че желае да стане педиатър също повлияна от д-р Йовев. И заради това, че иска един ден да работи с деца.

Питаме я защо е решила да завърши медицина в Германия, а не в България. Отговаря: „Защото исках да пробвам нещо по-различно, нещо ново. Да видя как може да се справя и в чужда среда, много по-различна от моята до този момент”. Тъй като е завършила езикова гимназия с немски език решава, че Германия е един добър избор. Виктория разказва, че кандидатстването там не е трудно, защото приемат с оценките от дипломата. Който желае да ги повиши може да се яви на допълнителни изпити. Но ако дипломата е достътъчно добра, както в нейния случай, приемат и без тези изпити.

Младото момиче споделя, че е доволно от обучението си в Германия. По думите му то е с практическа насоченост, има различни упражнения и занимания, които да те въведат в медицинската среда. Посочва, че все още е рано за точна преценка, но за сега е доволна и от университета, и от преподавателите.

Виктория разказва, че в момента е в междусрочна ваканция, стажът й в МБАЛ ще е около месец. Решава да влезе в добриката болница, да види как протичат нещата. Пък и смята, че в една по-малка болница биха й обърнали по-голямо внимание и би научила повече отколкото в по-голяма, като в София или в Мюнхен например. Стажът й е задължителен, с продължителност три месеца. „От добричката болница всъщност очаквах по-малко от това, което получавам. Болницата е повече от прекрасна – като екип, като колектив. Всички са добронамерени и ме приеха с широко разтворени ръце. Опитват се да ми покажат и да ми помогнат възможно най-много. Не съжалявам, че съм тук”.

Студентката в Мюнхен споделя, че след като завърши би се върнала и работила в болницата в Добрич. „Отношението на всички, пак ще кажа, е повече от прекрасно – обяснява тя. – Един ден бих желала да се сработя с колектива тук. Бих се върнала, все пак друго си е в къщи, на родното място”, казва в заключение Виктория.

c